2024. április 23., kedd

Csípős és még finom is

Vajdaság-szerte keresettek a bácskossuthfalvi Virág házaspár termékei

Bácskossuthfalva nemcsak a magyarságára méltán büszke, konok kun származású lakosairól ismert, de számos olyan termékről is, amely a településen élők rátermettségét és tehetségét bizonyítja, és messze földön megállja a helyét. Így például a csípős ízvilág ínyencei körében mind ismertebb a Virág Csaba és felesége, Erika által készített és értékesített Virág Chili termékcsalád, amely a helyi és a vajdasági piacokon, vásárokon, tömegesebb rendezvényeken immár hét éve találja meg vevőkörét. Virágék kurkuma árnyalattal kevert narancssárga színvilágú, ízléses grafikával díszített standja messziről felismerhető, és bearanyozza a vásárokon megfordulók hangulatát. A csilipaprikák felhasználásával készülő finomságokról, szószokról és más termékekről a manufaktúra háziasszonya, Erika elárulta, hogy az alapanyagokat maguk állítják elő férjével, így a kínálatuk is azon múlik, hogy éppen melyik szezonális vagy beraktározott zöldségfélével rendelkeznek. Ez különlegessé is teszi a Virág Chili változatos színárnyalataival szemet vonzó csípős finomságait, illetve garantálja a termékek frissességét és minőségét.

– Mivel a csilipaprika a védjegyünk, ezért minden egyes termékünkből a csípős ízvilág köszön vissza, van, amelyikben enyhébb mértékben, másban pedig erőteljesebben. A saját kiskertünkben termett zöldségféléket használjuk fel a szószaink alapanyagaként. A termékeink között kínálunk még többféle krémet, relisht és chutney-t, azaz gyümölcsalapú csípős szószt. Mivel szezonális alapanyagokat használunk, ezért változó kínálattal tudunk megjelenni a piacon, a kiegyensúlyozott minőségre folyamatosan ügyelve. Bizonyos időszakban akár 25-féle termék közül tudnak választani a vásárlóink, máskor 10-féléből. Mivel kistermelők vagyunk, igencsak hatással van ránk egy-egy év termésének a mennyisége, a sikere is – kezdte a beszélgetést Virág Erika, majd kiderült, hogy színtiszta csiliőrleményt is lehet náluk találni. A klasszikusnak számító, egyszerű csomagolás mellett mintegy elsősegélynek tűnő formás ki eszközben is értékesítve. Ez utóbbi pedig egy keményvonalas csilirajongó számára kitűnő ajándékként is megállja a helyét, hiszen valójában egy kulcstartóra ráerősített ízléses fémfioláról van szó, amely a világ egyik legerősebb paprikáját, a Carolina Reaper őrleményét tartalmazza. Hogy a világ legeldugottabb helyein se kelljen nélkülözni a csípős borzongást.

– A paprikaőrlemény feldolgozása manufaktúránkban a már megszokott, klasszikus módon történik, leszedjük, szárítjuk, őröljük, csomagoljuk, majd értékesítjük. Ezeket az őrleményeket bárki szabadon, ízlés szerint adagolhatja az ételéhez. Az is jellemző ránk, hogy nem árulunk zsákbamacskát, szinte minden termékünket vásárlás előtt meg is lehet kóstolni. Az nekünk is elismerés, ha a hozzánk forduló ínyencek nem csalódnak, és elégedettek azzal, amiért pénzt fizettek, és népszerűsítenek bennünket. Kóstolás előtt rákérdezünk, hogy milyen ízvilágot képzelt el a kedves vásárló, gyümölcsösebb, édesebb vagy csípősebb hatású szósszal szeretné az étkét „nemesíteni” – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy csípős tésztafélével is gyarapodott a Virág Chili kínálata. Ezen portékájuk készítésénél Virágék együttműködünk egy olyan céggel, amelynek ez az eredeti profilja, hiszen nekik nem adottak a feltételeik a tészta készítéséhez. Együttműködő partnereik Csaba tapasztalatai, illetve receptje alapján gyártják le a Virág Chili tésztát. Erika pedig elárulta, hogy főzés alkalmával bizonyos mértékben ugyan veszít a csípősségéből, de nem drasztikus mértékben. Ugyanakkor az a legbiztosabb, ha mindenki a saját tapasztalata alapján formál véleményt a Virág Chili tésztájáról.

Nyitókép: A Virág Chili termékek kellemes szín- és csípős ízvilággal várják a vásárlóikat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)