2024. április 24., szerda

A film és a történelem

Bereményi Géza és Eperjes Károly volt a VM4K vendége

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató és Kulturális Központ csütörtök esti rendezvénysorozatának a vendégei Bereményi Géza, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, rendező, valamint Eperjes Károly Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színművész voltak, akikkel Jovánovity Patyerek Réka  magyar nyelv- és irodalomszakos tanár, valamint Agárdi Gábor újságíró beszélgetett. Az est a VM4K Mozdulj! Petőfi! rendezvénysorozatának keretében lett megtartva, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, ahol telt ház várta a művészeket.

A rendezvény bevezetőjeként, az érdeklődők a VM4K múlt heti filmklubjában feleleveníthették a 2002-ben bemutatott, A Hídember című látványos, történelmi, életrajzi ihletésű magyar filmet, amelyet Bereményi Géza írt és rendezett, a címszereplőt, illetve Széchenyi Istvánt pedig Eperjes Károly alakította.

Beszélgetés Bereményi Gézával és Eperjes Károllyal  (Fotó: Molnár Edvárd)

Beszélgetés Bereményi Gézával és Eperjes Károllyal (Fotó: Molnár Edvárd)

A hol vidám, hol komoly hangvételű beszélgetés során nem csupán e filmről és készítéséről tudhattunk meg részleteket. Bereményi Géza és Eperjes Károly, együttműködése és barátsága sokkal régebbre nyúlik vissza, így a korábbi közös alkotásokról is szó esett. Emellett pedig sok minden másról, a történelemről, a színészetről, az irodalomról és általában a valósághű alkotásokról, akárcsak Bereményi Géza 2020-ban megjelent Magyar Copperfield című életrajzi regényéről is, amelyet nagy érdeklődés övez és amely nagy elismerésre tett szert. A kötet a szerző gyermek és ifjú korával foglalkozik, a második világháború utáni időszakkal, Bereményi Géza ugyanis tíz éves volt az 1956-os forradalom idején. A könyvet Eperjes Károly is jó szívvel ajánlja, az elmondása szerint szinte egy szuszra olvasta ki, nem tudta letenni, és szerinte ez a történet is úgymond megfilmesítésért kiált. Az est folyamán Bereményi Gézától azt is megtudhattuk, hogy egy újabb könyvön dolgozik.

Nyitókép: Beszélgetés Bereményi Gézával és Eperjes Károllyal (Fotó: Molnár Edvárd)