2024. április 25., csütörtök

Matematikából már lezajlott a tesztelés

Javában tart a próba-kisérettségi a nyolcadikosok számára

A szerbiai nyolcadikosok pénteken matematikából tettek tanúbizonyságot tudásukról, szombaton pedig anyanyelvből és az általuk választott tantárgyból írnak próbateszteket. A temerini Kókai Imre Általános Iskolának 47 végzős diákja van, tudtuk meg Sziveri Béla igazgatótól.

– Az elmúlt időszakhoz képest az a különbség, hogy a kombinált teszten eddig öt tantárgyból voltak összeállítva kérdések. Most ez nem így van. December 31-éig kellett a végzős tanulóknak nyilatkozniuk arról, hogy melyik tantárgyból szeretnének záróvizsgát írni. Iskolánkban a tanulók döntő többsége a biológia mellett döntött, de népszerű volt a földrajz is, a kémiát és fizikát pedig kevesebben választották. Tanáraink lelkiismeretesen igyekeznek felkészíteni diákjainkat a kisérettségire. A próbatesztek pedig kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a tanulók leteszteljék a jelenlegi tudásukat – mondta az iskola igazgatója.

A tesztek feldolgozása már folyamatban van.

–A felmérők eredményei már a jövő hét folyamán meglesznek, mivel ezeket a teszteket sehova sem kell küldeni, hanem a tanáraink javítják ki. Az eredményeket követően pedig a diákokkal közösen átnézik és átbeszélik a feladatokat. Ez egy jó útmutató a tanároknak is, ugyanis látni fogják, hogy mi az, amit a diákok nem értettek meg, nem tudtak kellőképpen elsajátítani, és a továbbiakban ezt tudják gyakorolni, vagy még egyszer átvenni, ha szükséges – magyarázta Sziveri Béla, aki kiemelte, hogy az iskolában a héten pályaválasztási tanácsadást is tartottak. Az iskola pszichológusa egyesével elbeszélgetett a nyolcadikos diákokkal.

–Létezik egy kidolgozott módszer, amely szerint be lehet határolni, hogy az adott tanulónak milyen affinitásai vannak, mi az, amiben sikeres lehet. Ezáltal tudunk neki tanácsot adni, hogy milyen irányba induljon, de ez csak egy iránymutatás, természetesen mindenki olyan szakot választ, amit szeretne. A múlt hétvégén pedig volt egy mini oktatási vásár nálunk, amely keretében tizenhat vajdasági középiskola mutatkozott be. A végzős tanulóinknak így lehetőségük volt akár több középiskolát is meghallgatni, elbeszélgetni a tanárokkal, illetve az ott tanuló diákokkal. Természeten a szülők is eljöhettek és meghallgathatták ők is az előadásokat. Sőt a környező településekről is jöttek végzős diákok, például Óbecséről és Budiszaváról is – tette hozzá.

A próba-kisérettségin országos szinten összesen mintegy 64.000 tanuló tudását ellenőrizték/ellenőrzik.