2024. április 18., csütörtök

Szijjártó: A Nyugat-Balkán integrációja erősítené az EU-t

A magyar külügyminiszter Szarajevóban tárgyalt

A nyugat-balkáni államok felvételével erősödne az Európai Unió, ami hatalmas segítséget jelentene a jelenlegi nehézségek kezelésében is, Magyarország ezért a csatlakozási folyamat jelentős felgyorsítását szorgalmazza – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szarajevóban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a boszniai kollégájával, Elmedin Konakoviccsal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kontinens nagyon súlyos kihívásokkal szembesül az ukrajnai háború miatt, s a mostani helyzet minden eddiginél világosabban mutatja, hogy mekkora hiba is volt az EU részéről, hogy az elmúlt években nem vitte előre a bővítés ügyét.

„Ha a nyugat-balkáni térség belül lenne az Európai Unión, akkor a drámai hatások, amelyek érnek minket a mostani nehéz helyzet miatt, sokkal jobban és hatékonyabban kezelhetők lennének" – húzta alá.

„Ha a Nyugat-Balkán része lenne az Európai Uniónak, akkor az erősebb lenne, és a migrációs kihívással szemben is jobban fel tudnánk venni a küzdelmet" – hangsúlyozta, rámutatva, hogy hazánkat nem csak keletről, hanem délről is biztonsági kihívások érik.

Ezért a miniszter a bővítés számottevő felgyorsítását szorgalmazta, valamint sérelmezte, hogy több EU-tagállam csak kommunikációjában pártolja az ügyet, de valójában gátolják a folyamatot.

„Felszólítjuk a bővítésellenes tagországokat, hogy fejezzék be az Európai Unió bővítésének akadályozását, mert ez károkat okoz magának az Európai Uniónak, és biztonsági kockázatokat jelent Magyarország számára is" – fogalmazott.

Szijjártó Péter figyelmeztetett, hogy a migráció kiváltó okai világszerte egyre súlyosabbak, így a nyomás erősödésére kell számítani, noha már tavaly is 265 ezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak a magyar hatóságok, és idén is több tízezret.

„A mi álláspontunk világos. Mivel a migráció veszélyes, ezért a migrációt meg kell állítani, és pontosan tudjuk, hogy minél szorosabb az együttműködés a nyugat-balkáni országokkal, annál hatékonyabban tudjuk megállítani a migrációs hullámokat is" – mondta, méltatva a Bosznia-Hercegovinával folytatott együttműködést ezen a téren.

„Számunkra Bosznia-Hercegovina stabilitása kiemelt érdek, ezért azt várjuk Brüsszeltől, hogy a következő időszakban érdemi lépések történjenek csatlakozásának területén" – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy a magyar kormány szakértőket küldött Szarajevóba a belépési folyamat elősegítése érdekében, a honvédség pedig 165 katonával részt vesz az EU békefenntartó missziójában.

Nyitókép: Samir Jordamović/Anadolu Agency