2024. április 19., péntek

A gazdaság alapja a piaci versengés

Hazai startupok uniós támogatási rendszerét mutatták be

Az uniós csatlakozással összefüggésben megfogalmazott gazdasági feltételrendszer versengésre támaszkodó piacot követel – emelte ki Tanja Miščević integrációs miniszter az Európai Innovációs Tanács (EIC) a Nyugat-Balkánon információs napján. A tegnapi belgrádi rendezvénnyel elsősorban a startup vállalkozásokat szólították meg, bemutatva a különböző finanszírozási lehetőségeket és az EIC Akcelerátor Programját.

A miniszter sokat vár a prezentált lehetőségektől az európai integráció vonatkozásában. Mint megjegyezte, a gazdasági fejlődés jelentőségét felesleges megindokolni.

– A program sokat segít a csatlakozással kapcsolatos feltételek teljesítésében, hiszen az integrációs elvárások legfontosabbika közé a stabil demokrácia és a stabil intézmények tartoznak. A másik fontos feltételrendszer a gazdaságra vonatkozik. Az uniós integráció útját járó országoknak bizonyítaniuk kell, hogy a versengés elvét kiteljesedni engedő piacuk van. Azt tapasztaljuk, hogy egyre több a jó üzleti elképzelés, ezek pedig azért fontosak, mert előrébb viszik a gazdaságot. Az EIC kínálta programokat elsősorban a feltalálók, az innovátorok és a kisvállalkozások hasznosíthatják – fogalmazott Miščević.

Az EIC-et az Európai Bizottság hozta létre 2021-ben. A testület hatéves költségvetése nagyjából 27 millió euró. Az alappal az áttörést jelentő innovációkat megvalósító kis- és középvállalkozásokat, valamint a kezdő innovatív vállalkozásokat támogatnák, hozzájárulva ahhoz, hogy saját tőkéhez jussanak. Ez lehetővé teszi a kutatási eredmények üzleti átültetését, valamint a technológiai és innovációs áttörésekre vonatkozó elképzelések kidolgozását.

Nyitókép: Az EIC kínálta programokat elsősorban a feltalálók, az innovátorok és a kisvállalkozások hasznosíthatják – fogalmazott Tanja Miščević (Fotó: Beta)