2024. április 23., kedd

Meg kell becsülni a nagy múltú rendezvényeket

A magyarittabéi téli találkozón leleplezték Deák Ferenc emléktábláját

Szombaton este Magyarittabén a közép-bánáti szórványmagyarság egyik legnagyobb múltú rendezvénysorozatának, a jubiláris 40. Ittabéi Téli Találkozónak a zárórendezvényén leleplezték a Deák Ferenc író tiszteletére állított emléktáblát.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntőjében kiemelte, meg kell becsülni, meg kell őrizni azokat az eseményeket, azokat a rendezvényeket, amelyek ilyen nagy múltra tekintenek vissza.

– Nagyon fontos az, hogy a kisközösségek, a szórványközösségek megemlékezzenek azokról a személyekről, akik egy-egy település életében, a kulturális vagy művelődési életében fontos szerepet játszottak. Példaértékű az, ami itt Magyarittabén történik, hiszen Deák Ferenc íróra emlékeznek, aki voltaképpen elindította ezt a kulturális rendezvényt. Nem sok olyan egyesületünk van, amely el tudja mondani, hogy a rendezvényeit folyamatosan meg tudta szervezni, akár negyven éven át. Ez egy rendkívül szép jubileum. Jó érzés idejönni, és én bízom benne, hogy a magyarittabéiek továbbra is ilyen összetartóak lesznek – hangsúlyozta Fremond Árpád.

Az MNT elnöke arra is kitért, hogy a napokban írták ki pályázataikat, hét olyan pályázatot, mely művelődési egyesületeknek, illetve a kultúrával kapcsolatos rendezvényekre vonatkozik, de nem feledkeztek meg a civil szervezetekről, a kistérségi sajtóról, illetve az oktatási intézményekről sem.

– Mi a Magyar Nemzeti Tanácson belül megteszünk mindent annak érdekében, hogy a civil szervezeteket és a művelődési egyesületeket is támogassuk. Nem nagy összegekről van szó, ami elnyerhető egy-egy esetben, de azt hiszem, hogy jó néhány olyan programot meg tudnak a jövőben szervezni, akár a civil szervezetek vagy a művelődési egyesületek, amely sokat jelenthet egy-egy ilyen kisközösség, szórványközösség számára, úgyhogy arra biztatom a szórványban élőket, hogy továbbra is folytassák ezt a munkát. Sok fiatalt látok itt ma este, ez bizakodásra ad okot, hiszen az a fontos, hogy a kultúrát, a művelődést egy-egy egyesületben legyen kinek átadni, legyen egy következő generáció, aki tovább fogja vinni a hagyományainkat – zárta gondolatait az MNT elnöke, majd ezt követően Kerekes József tanácselnökkel leleplezték a Deák Ferenc író tiszteletére állított emléktáblát.

Fremond Árpád Kerekes Józseffel leleplezi a Deák Ferenc író tiszteletére állított emléktáblát (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

Fremond Árpád Kerekes Józseffel leleplezi a Deák Ferenc író tiszteletére állított emléktáblát (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

Kerekes József, a magyarittabéi helyi közösség tanácsának elnöke kiemelte, hogy az idei hagyományos zárórendezvény kicsit eltér a szokásostól.

– A műsor elején köszönőleveleket osztunk ki azoknak, akik éveken át támogatták ezt a rendezvényt. Hálásak vagyunk elsősorban egyesületeinknek, akik mellettünk álltak a negyven év során, másodsorban támogatóinknak, akik az elmúlt években nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a rendezvénysorozat megmaradjon. Kultúrotthonunk 2021 óta viseli a Deák Ferenc nevet, most eljött az a pillanat, hogy emléktáblával is tiszteleghetünk a neve előtt – hangsúlyozta a tanácselnök.

Az Ittabéi Téli Találkozók zárórendezvényén mindig csak a helyiek lépnek fel, az óvodások, az iskolások és a Búzavirág Hagyományápoló Csoport néptáncosai, énekesei és citerásai. Boros Beáta, az egyesület elnöke kiemelte, hogy az évek során voltak nehézségek, de a lelkesedésük mindig töretlen maradt. Hozzátette, hogy a falunap mellett ez a legfontosabb rendezvényük.

Patai Attila már húsz éve kiveszi részét a szervezési feladatokból. Elmondta, hogy az évek során voltak könnyebb és nehezebb évek is, ami a szervezést illeti. Hozzátette, hogy azoknak az embereknek, akik itthon maradtak nagyon fontos ez a rendezvénysorozat, mert ezáltal ki tudnak zökkenni a szürke hétköznapokból.

Juhász Sándor nagyon jó ismeretséget ápolt Deák Ferenc íróval, és közösen indították el a Téli Találkozókat. Céljuk az volt, hogy a helyiek téli estéit változatossá és emlékezetessé tegyék.

Az est során egy filmes interjút is levetítettek Deák Ferencről, majd színpadra álltak az óvodások és az iskolások, a Búzavirág Hagyományápoló Egyesület néptáncosai négy tánccal léptek fel, valamint a citeracsoportok is a színpadra léptek egy-egy dallal.

Nyitókép: A Csavargók néptáncegyüttes (Vidács Hajnalka felvétele)