2024. április 19., péntek

Két magyar előadás

Április 18-ától Nagybecskerek a házigazdája a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának

Nagybecskerek ad otthont a Vajdasági Hivatásos Színházak 72. Fesztiváljának, amely április 18-án kezdődik és 25-ig tart. Nemrég nyilvánosságra hozták a résztvevők listáját is. A fesztivál során tíz előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, hatot a felnőtt-, négyet pedig a gyermekkategóriában. Idén két magyar nyelvű előadás kapott helyet a fesztivál kínálatában. A felnőtt produkciók közt találhatjuk az Újvidéki Színház, Terék Anna műve nyomán, Lénárd Róbert rendezésében készült Láthatatlan kölykök című előadását, a gyermekekhez szóló válogatásban, pedig a Szabadkai Gyermekszínház Ludas Matyiját, amelyet Hernyák György rendezett.

A fesztiválon szerepel továbbá a Szerb Nemzeti Színház és az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány koprodukciójában, Haris Pašović rendezésében készült Mefisztó; a Szerb Nemzeti Színház, a zágrábi Gavella Dráma Színház, a Szarajevói Nemzeti Színház és a MESS Fesztivál közös előadása, a Što na podu spavaš, amelyet Kokan Mladenović rendezett; a Sterija színház Don Juanja, Andrej Cvetanovski rendezésében; a Zombori Nemzeti Színház Csehov műve nyomán készült Sirály című produkciója, amelyet Milan Nešković rendezett; a házigazda szerepét betöltő nagybecskereki Toša Jovanović Nemzeti Színház pedig egy másik Csehov-művel, a Leánykérés alapján, Radoslav Milenković rendezésében készült Ludi kamennel vesz részt.

A nagybecskereki színház épülete (Fotó: Wikipédia)

A nagybecskereki színház épülete (Fotó: Wikipédia)

A gyermekszelekcióban a Szabadkai Gyermekszínház, Tamara Kučinović rendezte Ne idi daleko című szerb nyelvű előadása is helyet kapott, a vajdasági Szlovák Színház, Katarina Mišikova Hicingerova rendezésében készült Pribeh z Krajini Nekrajini című produkciója, a nagybecskereki Toša Jovanović bábszínháza, Desanka Maksimović műve nyomán, Sonja Petrović rendezte Pradevojčića című előadása.

Nyitókép: A nagybecskereki színház épülete (Fotó: Wikipédia)