2024. április 25., csütörtök

Hszi és Putyin napokig egyezkedik

A kínai elnök Moszkvában az egykori Ukrajna szállóban foglalt szobát

Megbeszélések sorozata, több megállapodás aláírása, az államközi kapcsolatok fejlesztése és a globális helyzet is napirenden szerepel a kínai elnök háromnapos moszkvai látogatásán, amelyet világszerte nagy érdeklődés övez. Külön figyelmet kap az ukrajnai háború befejezésének pekingi terve. Hszi Csin-ping tegnap érkezett az orosz fővárosba, ahol Vlagyimir Putyin államfő fogadta.

„Biztos vagyok benne, hogy a látogatás gyümölcsöző lesz, és új lendületet ad a kínai–orosz kapcsolatok egészséges és stabil fejlődésének” – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök röviddel azután, hogy háromnapos hivatalos látogatásra tegnap Moszkvába érkezett, ahol a volt Ukrajna Szállóban (jelenleg Radisson Collection Hotel) helyezték el. Amióta nemrég újraválasztották, első külföldi útja az orosz fővárosba vezetett.

Megérkezésekor a két országot „megbízható partnernek” és jó szomszédnak minősítette. Elmondta: látogatásával új lendületet akar adni az orosz–kínai kapcsolatoknak, amelyek az egész világ haladását is segítik. Nem titkolta, hogy vendéglátójával, Vlagyimir Putyin orosz államfővel fontos regionális és nemzetközi témákról is tárgyalni kíván. Olyanokról, amelyek mindkét országot érintik.

Hszi kijelentette: Kína és Oroszország nagyhatalomként fontos szerepet játszik a nemzetközi életben. Megerősítette, hogy kiállnak az ENSZ-központú globális rendszer fenntartása, a nemzetközi jogon alapuló világrend, a valódi multilaterizmus, a többpólusú világ és a nemzetközi kapcsolatok demokratizálása mellett. Elmondta: arra számít, hogy az orosz elnökkel tartalmas eszmecserét folytatnak a kétoldalú kapcsolatokról, a kölcsönös érdeklődésre számot tartó, fontos regionális és nemzetközi témákról, s közösen felvázolják a stratégiai és a gyakorlati együttműködés fejlesztésének tervét.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő megerősítette, hogy a megbeszélés témái közé tartozik az a tizenkét pontos pekingi terv is, amely az ukrajnai háború tárgyalásos megoldási lehetőségét foglalja össze. Kína ebben egyebek mellett kifejti, hogy minden nemzet szuverenitását tiszteletben kell tartani (Ukrajnaét is), de mindenki (köztük Oroszország) „jogos biztonsági aggályait” is figyelembe kell venni.

Putyin már tegnap nem hivatalos megbeszélésen fogadta Hszít, akinek elmondta: tisztelettel viszonyul az ukrajnai rendezésről összeállított kínai tervhez. Az orosz elnök kifejtette azt is, hogy miként ítéli meg az ukrajnai helyzetet. A megbeszélés témái között szerepeltek „az Oroszország és Kína közötti átfogó partnerség és stratégiai együttműködés továbbfejlesztésének aktuális kérdései” is. A Kreml arról is beszámolt, hogy a nemzetközi politika kulcsfontosságú, és különösen érzékeny kérdéseiről is szót váltottak.

A két elnök találkozójának hivatalos szakasza ma kezdődik. A küldöttségek előbb szűk körű, majd bővített összetételben tárgyalnak... egyebek mellett a gazdasági és a haditechnikai együttműködésről. Két közös nyilatkozat aláírása is esedékes. Az egyik „az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kapcsolatainak elmélyítésére”, a másik „a kínai–orosz gazdasági együttműködés kulcsfontosságú területeinek 2030-ig szóló fejlesztési tervére” vonatkozik. Emellett még legalább tíz dokumentum aláírása várható, elsősorban a gazdasági együttműködésről.

Kijev tegnap javasolta a kínai államfőnek, hogy járjon közben az ukrajnai háború megszüntetése érdekében. Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője kifejtette: hazája azt várja Hszitől, hogy befolyását latba vetve, kényszerítse rá Moszkvát az Ukrajna elleni háborúja leállítására. Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pedig azt üzente, a kínai béketerv megvalósulásához Oroszországnak vagy kapitulálnia kell, vagy ki kell vonnia csapatait Ukrajnából.

Nyitókép: RP via AP/Beta felvétele