2024. április 26., péntek

A szabadságharc örök

Saját csatáikról is tanúskodtak a temeriniek

Minden nemzedéknek meg kell vívnia a saját szabadságharcát – mondta Guszton András, a Magyar Nemzeti Tanács tagja az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alkalmából megtartott ünnepi műsoron Temerinben.

Köszöntőbeszédében kitért a történelem azon mozzanataira, amelyekben a magyar nemzet kezdeményezett változásokat: többek között említette a törököket megtorpantó nándorfehérvári csatát, az 1956-os felkelést a kommunista uralom ellen, illetve a 2015-ös eseményeket, amikor menekültek százezreit állították meg a magyar határon. Mindezek esetében a nyugati világ csak évekkel, vagy évtizedekkel a történtek után ismerte el a magyarok igazát – hangsúlyozta Guszton. Beszédében kitért a mai nemzedékek szabadságharcára is: emlékeztetett az 1944-es ártatlan áldozatok újvidéki emlékművéhez kapcsolódó „csatára”. Kiemelte a temeriniek harcát is, amelyet jelenleg azért vívnak, hogy a megemlékezésnek is otthont adó színházteremben a jövőben is elszavalhassák a Nemzeti dalt és elénekelhessék a Himnuszt – zárta gondolatait az MNT temerini tagja.

A temerini fiatalok pedig igazolták szavait: a deszkákról határozott, ugyanakkor szívet melengető szavalatokkal, színpadi játékokkal, illetve zenei- és táncos betétekkel üzentek a közönségnek. Forradalmi hangjukat a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület idősebb tagjai is hallatták. A közönség mély meghatottságban követte a Jáccunk trupp, a Berbence zenekar és Fekete Bori, a Kéknefelejcs citerazenekar és asszonykórus, a Dalárda férfikórus és tamburazenekar, valamint a Cifra néptánccsoport előadásában azt a színvonalas összeállítást, amelyet Popovity Ildikó és Nemes Edina állítottak színpadra. A temerini ifjak a műsorral Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt is tisztelegtek: a megemlékezésnek a helyi fúvósok indulói adtak keretet.

Az ünnepélyen a helyi önkormányzati képviselők mellett tiszteletüket tették többek között Ökrész Rozália, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke és tartományi képviselő, Kremenović Ökrész Viktor tartományi segédtitkár, illetve Pál Viktor, a tartományi oktatási titkárság altitkára is.

Nyitókép: A Nemzeti dal üzenetét az idén Zelenka Máté és a Cifra néptánccsoport közvetítették (Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)