2024. március 29., péntek

FRISSÍTETT: Ohridban befejeződtek a tárgyalások

Aleksandar Vučić szerb elnök a tárgyalás után kijelentette, hogy „valamilyen” megegyezést elértek, és több pontban is megegyeztek, ami a jövőbeni tárgyalási keret részét képezi majd

Ohridban szombaton folytatódott az Európai Unió égisze alatt szervezett Belgrád-Pristina párbeszéd, melynek középpontjában Koszovó és Szerbia kapcsolatának normalizálása áll.

Aleksandar Vučić szerb államfő és Albin Kurti Koszovó kormányfője külön-külön találkoztak az EU kiküldöttjeivel, Josep Borrell-lel, az európai diplomácia vezetőjével és Miroslav Lajčákkal, az Európai Unió Szerbia és Koszovó közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával, mint arról korábban beszámoltunk.

Nem sokkal 15.30 előtt pedig megkezdődött a háromoldalú találkozó, mely maratonira nyúlt, alaposan próbára tette a tárgyalópartnereket és a Biljana villa közelében ácsorgó, több mint száz újságírót, fotóriportert és operatőrt is.

Nem sokkal 22 óra után, 12 órányi tárgyalás után befejeződött a tárgyalás, miután Josep Borrell sajtótájékoztatója várható.

Az n1 jelentése szerint Aleksandar Vučić szerb elnök a tárgyalás után kijelentette, hogy „valamilyen” megegyezést elértek, és több pontban is megegyeztek, ami a jövőbeni tárgyalási keret részét képezi majd.

Hozzátette, hogy ma sem írt alá semmit.

– Részünkre fontos a Szerb Községek Közösségének megalakítása a korábbi megegyezésekből eredő kötelességekkel összhangban – szögezte le Vučić.

Az Európai Tanács március 23-án és 24-án vitatja meg a mai tárgyalásról szóló jelentést.