2024. április 26., péntek

Megjelentek az MNT hagyományos pályázatai

A szervezetek és az intézmények április 18-ig jelentkezhetnek

Hét pályázati felhívást tett közzé pénteken a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága, a civil szervezetek, a kistérségi média és az oktatási intézmények számára, de a kultúra területén is kiírásokat jelentettek meg. Népszerű pályázatokról van szó, az elmúlt években az MNT felkínálta lehetőséggel rengetegen éltek – emelte ki sajtótájékoztatóján Fremond Árpád, az MNT elnöke. Mint arra rámutatott, az érdeklődők április 18-ig pályázhatnak, a döntéshozatal pedig május közepéig esedékes. A pályázatokat egész évben meg lehet valósítani, azzal, hogy azok is élhetnek a lehetőséggel, akik esetleg már év elején megszervezték az adott rendezvényt – mondta Fremond Árpád.

– A nem kulturális tevékenységet folytató civil szervezeteket megszólító pályázaton eszközbeszerzésre, működési költségek finanszírozására és

programok szervezésére lehet támogatást igényelni. A keretösszeg 2,250 millió dinár, egy-egy szervezet 30 ezer és 80 ezer dinár közötti összegre pályázhat. A kistérségi médiumok számára meghirdetett tájékoztatási pályázat lehetőségével olyan jogi személyek élhetnek, amelyek magyar nyelven tájékoztatnak, ezek eszközbeszerzésre és tájékoztatási tartalmak gyártási költségeinek a támogatására pályázhatnak. A keretösszeg 900 ezer dinár, egy-egy pályázó 30 ezer és 75 ezer dinár közötti összeget igényelhet – ismertette az MNT elnöke.

– Az oktatás területén két pályázatot hirdettünk meg, a kiemelt jelentőségű általános iskolák és a nem kiemelt jelentőségű általános iskolák számára. Utóbbit azon intézmények számára hirdettük meg, amelyekben az oktatás magyar nyelven is folyik, de amelyek a magyar nemzeti kisebbség oktatása szempontjából nem kiemelt jelentőségű intézmények, az előbbit pedig azok számára, amelyek a magyar nemzeti kisebbség oktatása szempontjából kiemelt jelentőségűek, vagy amelyekben az oktatás többségében, illetve kizárólag magyar nyelven folyik. A kiemelt jelentőségű általános iskolák számára meghirdetett pályázat keretösszege 2,7 millió dinár, a nem kiemelt intézmények esetében pedig 1,8 millió dinár. A kultúra területén 3 pályázat jelent meg. Ezek egyike az általános kulturális pályázat, a keretösszeg 2,7 millió dinár. Amatőr művelődési egyesületek és művelődési szervezetek pályázhatnak eszközbeszerzésre, működési költségek finanszírozására és programok szervezésére. A másik kulturális pályázat a kiemelt jelentőségű rendezvények megszervezésére vonatkozik, a keretösszeg 1,8 millió dinár. A nemzeti önazonosságot őrző, hagyományos rendezvények megszervezésére vonatkozó pályázat keretösszege szintén 1,8 millió dinár, eszközbeszerzésre, működési költségek finanszírozására és a szervezési költségek finanszírozására lehet pályázni – részletezte Fremond Árpád.

Az MNT elnöke a folytatásban bejelentette, hogy jövő héten kiírják a diplomahonosítási pályázatot. Korábban egész évben nyitva állt az említett pályázat, az idén azonban kétszer jelenik meg a felhívás. A jövő héten megjelenő pályázat keretében június 30-ig igényelhetnek támogatást az érintettek, majd a tervek szerint az év második felében ismét kiírják ugyanezt a pályázatot. A módosítást azzal a céllal foganatosítják, hogy a diplomájukat honosítók mielőbb megkaphassák a támogatást – hangsúlyozta Fremond Árpád.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Az MNT elnöke bejelentette, hogy a Kulturális Bizottság jövő heti ülésén frissítik a kiemelt jelentőségű rendezvények listáját. Válaszolva lapunk azzal kapcsolatos kérdésére, hogy ezzel mi a cél, kifejtette: időről időre elengedhetetlen felülvizsgálni a fontosnak minősített rendezvényeket. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy készül a kulturális stratégia, a kutatás már megkezdődött – emelte ki. Rámutatott, mindezt figyelembe véve az MNT új összetételének feladata megvizsgálni, hogy melyek azok a rendezvények, amelyek iránt esetleg csökkent az érdeklődés, illetve melyek azok, amelyeket esetleg érdemes lenne kiemeltté nyilvánítani. Ilyen szempontból a Kulturális Bizottság ülései eddig is meglehetősen dinamikusak voltak – jegyezte meg Fremond Árpád.

– Azt tapasztalom, hogy ebben a tekintetben számos új ötlet megfogalmazódik, és a bizottsági tagoknak vannak elképzeléseik. A gróf Hadik Andrásra való megemlékezést is a Kulturális Bizottság ülésén elhangzott felvetésnek köszönhetően szerveztük meg. Minden alulról építkező kezdeményezést támogatunk. Abban bízom, hogy miután a bizottság felülvizsgálja a rendezvényeket, sikerül meghatározni a kiemelt jelentőségűeket, és ezeket később a stratégiába is belefoglaljuk. A tájékoztatási és az oktatási stratégiák vonatkozásában azt remélem, hogy valamikor áprilisban, vagy legkésőbb május elején megkezdhetjük a közvitákat – fejtette ki Fremond Árpád.

Az ugyancsak kiderült a sajtótájékoztatón, hogy az MNT következő ülését valószínűleg március 31-én tartják meg. A tervek szerint a költségvetés módosítása is napirendre kerül.

– Most született meg a szabályzat, ami alapján a köztársasági költségvetésből a minisztérium kioszthatja a pénzeket a nemzeti tanácsoknak. Abban bízunk, hogy a korábbiakhoz képest több pénzt kap az MNT – fogalmazott Fremond Árpád.

Nyitókép: Fremond Árpád (Molnár Edvárd felvétele)