2024. április 25., csütörtök

Mi lehet a jövő energiája?

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola második alkalommal rendezi meg általános iskolásoknak a Körmendi Ferenc-emlékversenyt – A jelentkezési határidő április 24.

A II. Körmendi Ferenc fizika-, kémia-, természettudományi és ökotudat természetvédelmi verseny szóbeli döntőjét május 12-én 8.30-tól tartják meg Zentán a Thurzó Lajos Általános Iskolában. A versenyre április 24-ig jelentkezhetnek az általános iskolás tanulók néhány oldalas dolgozattal az okostudatos@gmail.com ímélcímen, amelyen bővebb tájékoztatást is kaphatnak a természettudományi megmérettetésről.

– A Körmendi Ferenc-emlékversenyre kéttagú általános iskolás diákcsapatok jelentkezését várjuk fizikával, kémiával, természetvédelemmel, egészséges életmóddal kapcsolatos kísérletekkel és ismeretekkel. Dr. Körmendi Ferenc villamosmérnök, atomfizikus, élvonalbeli kutató, egyetemi tanár iskolánk egykori tanulója volt. Munkásságára méltán lehetünk büszkék, versenyünkkel neki állítunk emléket. A diákversenyre jelentkezni egy-két szabadon választott fizikai-kémiai kísérletről készült néhány oldalas dolgozat elkészítésével és beküldésével lehet. A szóbeli döntőben ezeket a kísérleteket kell bemutatni és elmagyarázni, valamint a következő kérdésre keressük a választ: „Mi lehet a jövő energiája szerintem?” A tanulók az általuk készített plakát segítségével tartanak egy rövid beszámolót a témával kapcsolatban – mondta Kálmán Róbert, a Thurzó Lajos iskola fizika szakos tanára.

A természettudományi verseny névadója, dr. Körmendi Ferenc villamosmérnök és fizikus 1940. május 5-én született Zentán. Kisdiákként a Thurzó Lajos Általános Iskola padjait koptatta, majd a Zentai Gimnáziumban érettségizett, ezután a belgrádi Villamossági Kar Atomfizikai Tanszékén szerzett diplomát, később pedig magiszteri és doktori fokozatot is. Vendégkutatóként többször járt Amerikában, számos nemzetközi konferencián tartott előadást Franciaországtól egészen Japánig. Előadó tanárként tevékenykedett a belgrádi és az újvidéki egyetemen, óráit sokszor magyar nyelven is megtartotta a hallgatóknak. Tevékenyen részt vett az országos politikai életben. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének alapító tagja volt, és több mandátumon keresztül köztársasági képviselő. Munkássága során sokfelé megfordult a világban, életének kiinduló- és végpontja azonban a Tisza menti kisváros volt. Szívügyének tartotta, és bátran kiállt a kisebbségi jogainkért, a magyar nyelvű oktatás és képzés színvonalának emeléséért, valamint a vajdasági magyar egyetem megvalósulásáért. A népdalok világa sem állt távol tőle, széles látókörű tudós volt sokrétű érdeklődéssel. Emberi tartása és szülőföldhöz való ragaszkodása példamutató. 2013. május 18-án hunyt el zentai otthonában. Személyében egy kiváló tudóst és nagyszerű nemzettársat veszített el a vajdasági magyar közösség. A zentai Thurzó Lajos iskola a versennyel nemcsak dr. Körmendi Ferencnek kíván emléket állítani, hanem követendő példaképet is a vajdasági magyar diákoknak.

Nyitókép: Gulyás Réka archív felvétele