2024. március 29., péntek

Húsvét közeleg

A topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat volt a kézimunkázók tavaszváró találkozójának házigazdája

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, ITT nézhetik meg.

Húsvétra készültek Topolyán a vajdasági kézimunkacsoportok képviselői és a helybeli gyerekek. A vásártéri otthon nagyterme teljesen megtelt szorgoskodókkal: tojásfestés, nemezelés, fonalfigura, harisnyavirágok készítése és üvegfestés is szerepelt a programban.

Juhász Irén, a kishegyesi Dália kézimunkacsoport tagja elmondta, hogy sok új dolgot megtanulhatnak egy ilyen találkozón.

–Szeretünk a műhelymunkákon részt venni, mert mindig tanulunk valamit, most éppen kiscsibét, harisnyából pedig virágokat készítünk. Attól függ, hogy kinek mi épp a szimpatikus. Kisbárányokat csináltunk is fonálból. Az első nem mindig sikerül a legjobban, de itt megtanuljuk, és azután otthon folytathatjuk.

A topolyai Roza Erzsébet és lánya, Andrea tojást nemezeltek. Az alapszínű nemezelt hungarocellből készült tojást végül finom öltésekkel kihímezték.

A gyerekek az egyik sarokban szalvétatechnikával, majd a hagyományos hagymahéjjal berzselt tojásdíszítéssel ismerkedtek meg, s nagyon élvezték a munkát.

Száraz nemezeléssel tavaszi képeket és hímes tojásokat is alkottak az ügyes kezű asszonyok. Többen tavaszi virágokat, tájat festettek üvegre.

A húsvéti előkészületeken csaknem százan vettek részt.

Az elkészült pomponnyuszikat és -csibéket ajándékba adják, vagy a lakást fogják díszíteni vele (Herceg Elizabetta felvétele)

Az elkészült pomponnyuszikat és -csibéket ajándékba adják, vagy a lakást fogják díszíteni vele (Herceg Elizabetta felvétele)

Simon Julianna, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat programkoordinátora elmondta, hogy karácsony előtt volt legutóbb Topolyán ilyen találkozó.

–A csoportok a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének szakcsoportjai, és havi szinten találkozunk különböző településeken. Most tizenöt csoport érkezett összesen, köztük Újvidékről, Verbászról, Szenttamásról, Kishegyesről, Csantavérről, Csókáról, Topolyáról három-négy csoport. Azzal a mottóval tartjuk ezeket a foglalkozásokat, hogy Taníts – tanítalak, tehát tanulunk is, és tanítunk is.

Reggel zsíros kenyér és tea várta az érkezőket, majd közös ebéddel zárult a kézimunkázók topolyai jó hangulatú találkozója.

Nyitókép: Hagyományos és modern módszerekkel is festettek tojást a legfiatalabbak (Herceg Elizabetta felvétele)