2024. március 28., csütörtök

Divatos fapapucs és hímzett klumpa

Szalma Sándor adai papucskészítő mester többféle női és férfi fapapucsot készít természetes anyagokból, egyedi díszítéssel

Közeledik a tavasz, indul a papucsszezon, amire már nagyban készül Szalma Sándor adai papucskészítő mester, aki immár harminc éve dolgozik a szakmában. Saját tervezésű női és férfi fapapucsokat és klumpákat készít az egyszemélyes vállalkozás, az M&D Shoes kisipari műhelyében. Kényelmi klumpákat és divatárut is gyárt, amelyekben a közös, hogy ezek egyedi kézműves termékek. A különböző formájú fatalpakra különböző színű és szabású, kiváló minőségű bőrből készít felső részt, amelyekre különféle színű cérnával, különféle motívumokat hímez, akár kívánság szerint is. Szíve szerint leginkább a magyar motívumokat használja, de megrendelésre bármit elkészít. Szalma Sándor szerint a hímzett klumpái egyedülállóak a régióban, de távolabb is, hiszen számos rendelése volt már a tengeren túlról is. Ezeknél a termékeknél nincs sorozatgyártás, mert minden termék egyedi, bár a munkafolyamat felgyorsításához használ gépeket. Kiemelte, hogy a Prosperitati Alapítvány támogatásával vásárolt egy hímzőgépet és varrógépeket, amelyek nélkülözhetetlenek számára a mutatós és minőségi hímzett klumpák elkészítéséhez.

Divatos női papucs anatómiai fatalppal (Fotó: Csincsik Zsolt)

Divatos női papucs anatómiai fatalppal (Fotó: Csincsik Zsolt)


– Hamarosan megkezdődik a szezon, amire nagyon készülök. Többféle fatalpú modellel újítottam. Jelenleg négy új talppal készültem a vásárlóknak, valamint folyamatban van három újabb kidolgozása is. Főleg női fapapucsokat és klumpákat készítek. Csinálok férfi klumpákat is, de legtöbb termékem a nőknek készül. Eddig kényelmi klumpáim voltak, de most már vannak divatklumpák és fapapucsok is. A kényelmi klumpák anatómiailag teljesen kidolgozott fatalppal és bőrfejjel készülnek. Természetes anyagból dolgozok, műanyagot nem használok. A fatalp égerfából készül, aminek az a tulajdonsága, hogy könnyű, de kemény és tartós. A divatárut is kidolgoztam, ennél a papucs divatossága a meghatározó. Különböző bőr felsőrészekkel dolgozom, de a divatárunál kimondottan a legmagasabb kategóriájú bőröket használom. A hagyományos fapapucsokat, a klumpákat 25-től 46-os méretig készítem. A divatárunál a női papucsok mérete 36-tól 41-ig terjed. Jelenleg hatféle színű bőrrel dolgozom. A cérnák számát nem tudom megmondani, de több száz féle színűt és vastagságút használok. Az új fatalpakkal az idén szeretnék egy nagy bummot csinálni. Ha az összes elkészül, akkor lesz katalógus és tartok egy prezentációt is, amelyre külföldi kis- és nagykereskedőket szeretnék meghívni. A megbeszélések már folyamatban vannak, de minden attól függ, hogy mikorra készülnek el az új modellek, mert kicsit csúszik az egész projektum. Szerintem március végére minden készen fog állni. Az elmúlt év a klumpa éve volt az egész világon. Úgy vettem észre, hogy nagyon sokan rájöttek, hogy a műanyag nem való lábra. Sőt, a hatalmas divatházak is elkezdték forgalmazni a fatalpú klumpákat és papucsokat, sőt fatalpú cipőket is csinálnak, divatos cipőket. Ez a kezdeményezés sikeres volt, mert hozzám is egyre több megkeresés érkezik – nyilatkozta Szalma Sándor.

A hímzett klumpákat közel 50 féle motívummal díszíti a papucsos (Fotó: Csincsik Zsolt)

A hímzett klumpákat közel 50 féle motívummal díszíti a papucsos (Fotó: Csincsik Zsolt)


A papucskészítő mester saját tervezésű papucsokat gyárt, amelyek főként fatalpak formájában, illetve a bőrfej színében, szabásában és a kidolgozásban különböznek egymástól. A fatalpak között van hagyományos klumpa, illetve könnyített is, ami tényleg pihekönnyű, a női fapapucsok között viszont hamarosan magas sarkú és alacsony sarkú, valamint sima talpú változatok is lesznek, amint elkészül minden új modellje.

A harsány színpárosítás jól kiemeli a régi motívumot (Fotó: Csincsik Zsolt)

A harsány színpárosítás jól kiemeli a régi motívumot (Fotó: Csincsik Zsolt)


– A fatalpakat magam tervezem meg. Elképzelek egy fatalpat, azt nagyjából felvázolom, hogy ilyet és ilyet szeretnék. Ha valahol látok olyan talpformát, ami elnyeri a tetszésem, azt módosítom és átalakítom. Megújítom, mert nem szívesen használok olyat, amit már más gyártott. Az általam használt fatalpakat egy külföldi cég készíti. Miután megszületett a végső változat, akkor velük egyeztetek, leöntetem a formákat, ami alapján ők elkészítik nekem a fatalpat kiváló minőségű égerfából – magyarázta a papucskészítő mester. – A talp mellett a felső részt is én tervezem és kivitelezem teljes egészében. A munkafolyam kezdetektől kézi munkával folyik egészen addig, amíg elkészül a megfelelő mintadarab. Utána megcsináltatom a szabászkéseket, mert van szabászgépem, hímzőgépem, valamint varrógépem, és indul a gyártás. A vállalkozásomat támogatja a Prosperitati Alapítvány, amely által vásároltam egy hímzőgépet és varrógépeket, amelyek jelentősen megkönnyítik a munkám, és nélkülük nem tudtam volna ezt a minőséget elérni. Sok tényezőtől függ, hogy mennyi idő alatt készül el egy-egy papucs. Én nem használok lámpát, hanem természetes fény mellett dolgozom, mert úgy sokkal precízebben kivitelezhetők a munkafolyamotok. A papucsra kerülő bőr felsőrészen lehet vakvágás, amit sokszor nem látni. Ez a bőr elkészítésénél keletkezik, amikor szedik le a hártyát és késsel kicsit bevágják. Én meghímzem a bőrt, felrakom a kaptafára és akarom megformázni, de erre a vakvágásnál szétnyílik. Nem lehet meghatározni az elkészítés időtartamát – jegyezte meg Szalma Sándor.

A turulmadaras klumpát nem csak férfiak viselik (Fotó: Csincsik Zsolt)

A turulmadaras klumpát nem csak férfiak viselik (Fotó: Csincsik Zsolt)


– A papucsokhoz és a klumpákhoz a bőrt bőrgyárból szerzem be. A divatos papucsok alapanyagát pedig egy bőrkereskedőtől, aki Olaszországból hozza be az árut, ami az egyik legminőségesebb nyersanyagnak számít a piacon. A klumpákra egyébként kizárólag magyar motívumokat hímzek. Vannak újabb, átdolgozott változatok, de főleg régi, szakrális motívumokat használok. Felkértek már egyesületek és cégek, hogy hímezzem bele a logójukat, amit megcsináltam, de szívem szerint a magyar motívumokat használom, mivel én is magyar vagyok. A magyarságnak van a legnagyobb motívumvilága, ami kimeríthetetlen. A másik indok, hogy nekem ez egy felsőbb sugallatra jött, ezt kezdtem el csinálni és ezt is folytatom. Most már több mint 50 motívumot használok. A női és férfi klumpákra különféle motívumok kerülnek, mert vannak kizárólag nemhez köthető motívumok. Bár a turulmadár ugyanúgy rákerül a női, mint férfi klumpára. Minden évben részt veszek a magyar állam meghívására Bugacon, a Kurultájon. Ezen egyre több női papucsra kérnek például turulmadarat, életfát és csodaszarvast. A motívumok közül nagyon kedveltek a nők körében a tulipánok különböző változatai, amiből rengeteg van. A férfi klumpákra leginkább az életfa, a turulmadár, a csodaszarvas és az istenfa kerül. Végül is a megrendelő választja ki, hogy melyiket szeretné. Általában megrendelésre dolgozok. Többnyire Messengeren felhív a megrendelő és elmondja, hogy milyen papucsot szeretne, milyen bőrre, milyen motívummal és milyen színű cérnával, amit aztán én elkészítek – hallottuk a papucsos mestertől.

A Prosperitati Alapítvány támogatásával vásárolt hímzőgép és a varrógépek nélkülözhetetlenek a mutatós és minőségi, hímzett klumpák elkészítéséhez (Fotó: Csincsik Zsolt)

A Prosperitati Alapítvány támogatásával vásárolt hímzőgép és a varrógépek nélkülözhetetlenek a mutatós és minőségi, hímzett klumpák elkészítéséhez (Fotó: Csincsik Zsolt)


A fapapucsot és a klumpát szinte minden korosztály hordja. Szalma Sándor szerint a 3-tól a 80 évesekig, miután az emberek újra kezdik felfedezni a természetes anyagok előnyeit.

Női kényelmi klumpa stilizált virágmintával (Fotó: Csincsik Zsolt)

Női kényelmi klumpa stilizált virágmintával (Fotó: Csincsik Zsolt)


– A fapapucs egy időben eltűnt a piacról. Szerettem volna újraéleszteni ezt a lábbelit, mivel a műanyag talppal egyszer csúnyán átvertek, ami sok pénzembe került. Akkor eldöntöttem, ha egyszer ismét készítek klumpát, akkor az csakis fából, természetes anyagból lesz. Egyre több egészségügyben dolgozó vásárló keres fel, mivel látják sok helyen az online reklámokat. Az első kérdésük, hogy fatalpú vagy műanyag, mert ha az utóbbi, akkor nem kérik. A fatalpak régen nem voltak anatómiailag kidolgozva. Csak egy sima talp volt, bár az is jó volt. Az anatómiai kialakítású talpak már sokkal jobbak, mert tartják a lábat és egész nap ellehet benne az ember, nem lesznek lábfájdalmai – fogadkozott a papucsos, aki szerint ezek a fapapucsok sokkal tartósabbak bármelyik másik papucsnál. – Ezek a fapapucsok és klumpák 4-5 év múlva is papucsok lesznek, hiszen a fatalpra marhabőr fejet teszek, ami szintén időtálló. Egyedül a talpon lévő védőrétegre kell vigyázni, ha az elkopik, akkor cserélni kell és ennyi az egész. A hímzett klumpa extra kategóriának számít a hímzés miatt, illetve a könnyített talpú is drágább egy átlagos klumpánál. A fapapucsok és a klumpák ára 2800 dinártól indul, és a csillagos ég a határ, a megrendelő kívánsága szerint. Hímeztem már aranyszállal is klumpára, méghozzá egy ómega jelet. Benkő Lászlónak készült a klumpa, amelyre két napig tartott ráhímeznem a kért motívumot. Egyébként a megrendeléseim 90 százaléka külföldi és online érkezik. Európában és a tengerentúlon, Kanadában és az USA-ban már nagyon sok papucsom van, amelyek az M&D Shoest reklámozzák. A téli időszakban kicsit kevesebb megrendelésem van, valamint a nehéz gazdasági helyzet sem tesz jót a vállalkozásnak, de ebből élünk, ebből nevelem a két gyerekem – nyilatkozta Szalma Sándor.

Nyitókép: Szalma Sándor munka közben (Fotó: Csincsik Zsolt)