2024. április 20., szombat

Mit tehetünk orrdugulás ellen?

A társadalmunk minden korosztályát egyaránt érintő megbetegedés, a nátha, az egyik leggyakoribb oka a munkahelyről, óvodából, iskolából való hiányzásnak. A vírusok okozta légúti fertőzés általában 1-2 hétig tart, és gyakran komoly gyötrelmet okoz az egész család számára. A nátha cseppfertőzéssel könnyedén terjed, főként a gyermekek körében, hiszen az ő immunrendszerük még fejletlenebb, ezáltal fogékonyabbak a megbetegedésekre, mint a felnőttek.

Általános tünetei közé sorolható a levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, ilyenkor gyakran panaszkodunk fejfájásra, izomfájdalomra, de gyakori tünet még a torokfájás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, és láz is jelentkezhet. Mindezek közül talán az orrdugulás jelenti a legkellemetlenebb problémát, mely az erős diszkomfortérzés mellett gátolja a nyugodt légzést és az alvást.

Bár magát a fertőzést immunrendszerünk ideális esetben magától is képes leküzdeni, nem szükségszerű, hogy ez idő alatt végig szenvedjünk a tünetektől. Ha eldugult az orrunk, a gyógyszertárakban recept nélkül is megvásárolható orrspray-jek és orrcseppek segítségével hatékonyan enyhíthetjük a panaszt, közvetetten elősegítve ezáltal a gyógyulási folyamatot is.

Mi a teendő?  

Első helyen áll az orr higiéniája, nemcsak nátha esetén. Az orrjáratok tisztán tartása a mindennapi rutin része kell legyen, mint amilyen a kézmosás és a fürdés! Erre a célra kitűnően alkalmas a fiziológiás sóoldat vagy tengervizes orrcseppek és -spray-jek, melyek ápolják és nedvesen tartják az orrnyálkahártyát.

A tengervíznek számos jótékony hatása van az orr nyálkahártyájára. Elsősorban védi a káros külső tényezőktől, mint amilyen a hideg levegő, a különféle allergének, porszemcsék vagy vírusok, másodsorban hidratálja, ami különösen fontos a fűtött, száraz helyiségekben. A tengervíz nemcsak „kimossa” a váladékot, hanem az orr duzzanatát is csökkenti és ezáltal megkönnyíti a légzést.

Tény, hogy a téli időszak és a mérsékelten hideg napok megnövelik a légúti megbetegedések számát, és ez nemcsak a kórkozóknak köszönhető. A fűtési szezonban a levegő páratartalma csökken a lakásokban, és a száraz levegő kiszárítja és irritálja az orr nyálkahártyáját, ezért fontos figyelni a levegő nedvességtartamára. Párologtatók és illóolajak gondos megválasztása segíthet a probléma kiküszöbölésében.

Fontos, hogy az orrban ne pangjon a váladék. A kisgyermekeknél ilyenkor ajánlott orrszívót használi, a nagyobbakat viszont rendszeres orrfújásra kell buzdítani. A helyes orrfújás elsajátítása fontosabb, mint gondolnánk. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek nagy része is helytelenül, mindkét orrfelet egyszerre, nagy erővel fújja ki. Helyes orrfújás közben viszont az egyik orrlyukat mindig be kell fogni, és a levegőt a másikon kifújni, mérsékelt erővel. Ez sokkal hatékonyabb módja a váladék eltávolításának.

Ha az orr nemcsak folyik, hanem be is van dugulva, figyelni kell az orrváladék fellazítására. Ilyenkor segítségünkre lehetnek az ún. orrnyálkahártya-lohasztó készítmények. Ezek az orrnyálkahártyában lévő apró ereket húzzák össze, ezáltal csökkentik az orrdugulást okozó duzzanatot. Habár recept nélkül is beszerezhetők, fontos, hogy csak a betegtájékoztatóban leírt ideig alkalmazzuk őket, ellenben könnyen rászokhatunk. Hosszabb ideig használva károsíthatják az orrnyálkahártyát.

Gyermekek esetén különös figyelmet igényel, hogy milyen módszerrel alkalmazzuk a sós vizes oldatot, hiszen könnyen megsérthetjük az orruk nyálkahártyáját. Ezért sem ajánlott az egyszerű fecskendő otthoni alkalmazása. Léteznek innovatív spray-jek, melyek használata egyszerű és biztoságos gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Ezek a készítmények különleges kialakítású szórófejjel ellátottak, amely szabályozza a sós vizes oldat áramlását, valamint könnyen levehető és tisztítható.

Plussz 1 tanács: Bármelyik lehetőség mellett döntünk, nagyon fontos, hogy senkivel se osztozzunk ugyanazon az üvegcsén. Higiéniai szempontból szintén nagyon fontos, hogy minden használat előtt langyos vízzel mossuk le a fúvókát vagy a cseppentő külső részét, ezzel megakadályozva, hogy a mikroorganizmusok visszajussonak a nyálkahártyára.