2024. március 29., péntek

„Kitakarították” az égboltot a görögök

Példátlan sztrájk egy páratlan vasúti katasztrófa miatt

Országos sztrájk bénította meg tegnap 24 órára Görögországot, a hónap eleje óta immár másodszor. Szünetelt a teljes légi forgalom, a hajók egy része is „lehorgonyozott”, leállt a tömegközlekedés, az állami iskolákban nem volt tanítás. Sokfelé tüntetéseket szerveztek. A kiváltó ok az ország legsúlyosabb vasúti katasztrófája, amelyben legalább 57-en haltak meg. A megmozdulások nagy gondot okoznak a kormánynak, amely választások elé néz.

Kiterjedt sztrájkhullám okozott komoly fennakadásokat és problémákat tegnap egész Görögországban. A kialakult helyzetet tovább bonyolította, hogy több városban tüntetéseket is tartottak.

A 24 órás munkabeszüntetést több szakszervezeti szövetség hirdette meg a február 28-án (más forrásokban március 1-jére virradó éjjel) történt – országos viszonylatban is – példátlanul súlyos vasúti katasztrófa miatt, amely 57 ember halálát, és számos más sérülését okozta. Alig néhány kivételtől eltekintve minden érdekvédelmi szervezet támogatta a munkabeszüntetést, amely (a tüntetésekkel párosulva) a Kiriakosz Micotakisz vezette konzervatív kormány és a politikai rendszer elleni, egyre hevesebb tiltakozássorozat részét képezi.

A sztrájk miatt – az ország történetében először – lemondták mindegyik hazai és nemzetközi repülőjáratot, összesen több százat, mintegy 40 repülőterén. Az illetékesek csak átrepülésekre, vészhelyzeti és kutató-mentő repülésekre adtak ki engedélyt.

A vasúti közlekedés is szünetelt. A sztrájkhoz csatlakoztak a tengeri és földi tömegközlekedés, a közszolgáltatási ágazat és az állami iskolák alkalmazottai is.

Fotó: AP via Beta

Fotó: AP via Beta

Az egészségügyben sem dolgoztak, csak a sürgősségi ellátás működött a kórházakban. A tömegközlekedés is kivételt tett, ám csak ebédidőben és csupán a nagyobb városokban. Ott is kizárólag azért, hogy a helyieket a tüntetések helyszínére szállítsák. A média előző nap hallgatott el 24 órára, így tegnap nem jelentek meg a nyomtatott kiadványok.

Az ominózus vasúti szerencsétlenség óta egymást követik az országos tiltakozások, amelyeken néhol, így Athénban és Szalonikiben, heves összecsapásokra is sor került a rendőrség és az elégedetlenkedők csoportjai között. A fővárosban tegnap mintegy 40 ezren demonstráltak; a parlament épületének közelében összecsapások robbantak ki: a rendőrök könnygázzal és villanógránátokkal oszlatták a Molotov-koktélokkal és kövekkel támadó tüntetőket, akik szemaforokat és kirakatokat rongáltak meg, szemeteskukákat gyújtottak fel.

A feldühödött emberek, a szakszervezetek és sok más intézmény, szövetség egyre türelmetlenebbül követeli a szerencsétlenség teljes körű kivizsgálását, a felelősök megnevezését, megbüntetését, továbbá a vasúton uralkodó szánalmas állapotok mielőbbi orvoslását.

A szakszervezetek szerint a vasúthálózatot rendkívül megviselték a korábbi kormányzati takarékossági intézkedések, költségcsökkentések (amelyekkel a 2010-es években tomboló gazdasági, pénzügyi és adósságválságon próbáltak úrrá lenni), miként az elmaradt, ám nélkülözhetetlen beruházások, fejlesztések, karbantartások. Az akkori krízis idején ráadásul Athén (2017-ben) privatizálta az államvasutakat (a nemzetközi pénzügyi segítség fejében vállalt kötelezettségei részeként). Sikerült is vevőt találnia, az olasz államvasutak (FSI) személyében, ám a jelenleg Hellenic Train néven működő vállalat csupán a személy- és teherszállítást végzi. A vasúti infrastruktúra karbantartása (kezdve a sínektől az állomásokig) egy görög állami cég, az OSE fennhatósága alá tartozik.

A baleset sokak szemében a szakszerűtlen országirányítást, a dilettantizmust, az esztelen gazdálkodást és a rossz döntések sorozatát szimbolizálja, amely az utóbbi húsz évet jellemzi.

A sztrájkok és tüntetések nehezítik a kormány működését, s kétségessé tehetik az újraválasztását. A voksolás időpontja még ismeretlen, de többen arra számítanak, hogy ez május 21-e, vagy július 2-a lehet.

A miniszterelnök próbálja menteni a menthetőt. Micotakisz elismerte, a több évtizedes hanyag üzemelés hozzájárulhatott a tömegszerencsétlenséghez. Független vizsgálatot ígért, egyúttal kilátásba helyezte a vasúton tapasztalható hiányosságok kiküszöbölését. Megígérte azt is, hogy uniós támogatást kér a hazai vasúti közlekedés biztonságának sürgős fejlesztéséhez, a vasúthálózat fenntartásához és gyors korszerűsítéséhez. Az EU máris jelezte: segítséget nyújt.

Nyitókép: AP via Beta