2024. március 29., péntek

Mérséklődik a bankválság?

Szerbiában stabil a pénzügyi szektor

A szerbiai bankszektor stabil, fizetőképes és megbízható, a polgárok pedig nyugodtak lehetnek, a takarékbetétjeik biztonságban vannak – áll a Szerb Nemzeti Bank (NBS) közleményében. Mint ismeretes, a Szerbiában működő összes bank az NBS felügyelete alá tartozik. A szerbiai pénzintézeteknek nincs üzleti kapcsolatuk a csődeljárás alatt álló Silicon Valley Bankkal, vagyis a hazai pénzügyi rendszerre nincs hatással az amerikai bankösszeomlás.

A Szerb Nemzeti Bank illetékesei emlékeztettek arra, hogy a hazai bankszektor tőkemutatója 2022 végén meghaladta a 20 százalékot, ami azt mutatja, hogy magas a likviditása. A nemteljesítő hitelek (NPL) pedig december végén 3,01 százalékot tettek ki, s ez a legalacsonyabb érték, amióta követik ezt a mutatót. Az NBS illetékesei rámutattak arra, hogy fizikai személyek és vállalkozók takarékbetétjeik biztonságban vannak. Szerbiában a betétbiztosítás 50 ezer euróig terjed, eddig az összegig az állam teljes garanciát vállal a betétekre. 2022 végén a polgárok devizatakarékja meghaladta a 15 milliárd eurót.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Mint írják, jelenleg az a legnagyobb kockázat, ha a válság átterjed a többi, a rendszer szempontjából fontos amerikai és európai bankra, mivel ez már a világ többi részére is hatással lehet. Jelenleg az a legfontosabb, hogy visszatérjen a bizalom a pénzügyi rendszerbe, ezért az Egyesült Államok központi bankja, a Fed, valamint az amerikai államkincstár sürgős intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy megnyugtassák a piacot és megfékezzék a válság kiszélesedését. Kiemelték, hogy a polgároknak korlátlan hozzáférésük lesz a betétjeikhez. Ezek mellett a Fed egy külön programot hozott létre annak érdekében, hogy a bankok képesek legyenek kielégíteni a betétesek igényeit. Egyidejűleg Svájc központi bankja (SNB) és a Szövetségi Pénzpiaci Felügyelet (Finma) közös közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy az USA egyes bankjainak gondjai nem jelentenek közvetlen veszélyt a svájci pénzügyi piacra. A Credit Suisse Bank továbbra is fizetőképes marad, de válság esetén a jegybank megsegíti.

Az Európai Központi Bank tegnap közleményben kifejtette, hogy az eurozóna bankszektora ellenálló, de szükség esetén készen áll arra, hogy reagáljon. A szakértők szerint a Silicon Valley Bank bezárása volt 2008 óta a legnagyobb banki összeomlás a világon. Úgy vélik, hogy a csőd azért ütött ki, mert a Fed az infláció megfékezése érdekében folyamatosan növelte az irányadó kamatot. Azok a pénzintézetek kerültek veszélybe, amelyek főként az említettekkel foglalkoztak.

A Szerb Nemzeti Bank illetékesei megismételték, hogy folyamatosan figyelik és elemzik a pénzügyi szektor, valamint a hazai és a nemzetközi piac helyzetét. A nagy bizonytalanságban az NBS minden szükséges intézkedést meghoz annak érdekében, hogy megőrizze a pénzügyi stabilitást.

Nyitókép: (Fotó: Beta/AP)