2024. április 19., péntek

A MOL üzletel, az EU aggódik

A magyarországi vállalat eladja a szlovén töltőállomásait a Shellnek

Aggodalmat váltott ki a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. bejelentése, miszerint a Szlovéniában levő töltőállomásait eladja a brit Shell vállalatnak. A szlovén hírügynökségek szerint ugyanis a 39 kút értékesítésével a MOL jóváhagyást kíván szerezni az OMV szlovéniai üzletláncának átvevésére.

A magyarországi vállalat már 2021-ben 301 millió eurót fektetett abba, hogy 92,25 százalékkal növelje a részesedését az OMV szlovén üzletláncában. Ugyanakkor már 7,75 százalékos részesedéssel rendelkezett, így a befektetést az Európai Bizottság a piac központosításának jeleként értelmezte. Az elsődleges vizsgálatuk szerint a részesedés növelésével a MOL komolyan veszélyeztette a konkurenciát a kiskereskedelemben.

A cég kiskereskedelmi igazgatója, Robert Pitt azonban kifejezte meggyőződését, hogy az OMV-hálózatban való részesedéssel a MOL megerősíti a konkurenciát a szlovén piacon. A Szlovéniában működő töltőállomások eladásának bejelentésekor kiemelte: a MOL-csoport a kőolajipari termékek egyik vezető független beszerzője a régióban. Ez lehetővé teszi számára, hogy az árak tekintetében is megőrizze függetlenségét és versenyképességét, és ezzel biztosítja a beszerzést a szlovén töltőállomások számára – magyarázta az igazgató.

A MOL-nak jelenleg 53 töltőállomása van Szlovéniában, és a harmadik legnagyobb beszerzőnek számít az országban. A 120 kutat működtető OMV a második legnagyobb beszerző, az első helyen viszont a Petrol vállalat áll, 318 aktívan működő töltőállomással.

Nyitókép: A Mol Campus épülete Budapesten (MTI/Balogh Zoltán)