2024. április 25., csütörtök

Felújításra vár 1700 kilométernyi vasútvonal

Szerbiában 1700 kilométernyi olyan vasútvonal van, ami 40 évnél öregebb, s ezek felújításra szorulnak – nyilatkozta a Happy Televíziónak Goran Vesić építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter. Mint mondta, a vonatok az említett szakaszokon 42 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek, s csupán 159 kilométernyi vasútvonalon haladhatják meg a 100 kilométeres óránkénti sebességet.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– 2020-ig csak egy vasútvonal épült meg, jelenleg pedig több száz kilométernyi vasútvonal felújítása zajlik. Fontos befektetni a vasúthálózatba, hiszen a beruházóknak az a célja, hogy minél olcsóbban szállíthassák a nyersanyagot és a termékeket – fogalmazott Vesić.

Elmondta, hogy az előző kormány idején 290 olyan vonat siklott ki, amely veszélyes anyagokat szállított, és erről senki sem értesítette a nyilvánosságot.

Rámutatott arra is, hogy Szerbiában 9568 külföldi vállalat van jelen, s ezek 281 ezer személyt alkalmaznak. Az országban ezenkívül számos olyan vállalat működik, amelyek a termékeik több mint 50 százalékát az Unióba szállítják, ezekben pedig 370 ezer személy dolgozik. Hangsúlyozta, hogy ha az említett vállalatok csupán 10 százalékkal csökkentenék a kivitelt, havonta 17 milliárd dinárral kisebb lenne a költségvetési bevétel, vagyis ennyivel jutna kevesebb az egészségügyre, az oktatásra. A miniszter úgy véli, hogy többek között ezért is fontos, hogy Szerbia az Európai Unió külpolitikájához igazodjon.

Nyitókép: (Fotó: Ótos András)