2024. március 29., péntek

Erdoğan megköszönte Magyarországnak a pusztító földrengés után nyújtott segítséget

Az ukrajnai háborúról és energiabiztonsági kérdésekről tárgyalt Ankarában Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdoğan török államfő – közölte az MTI. Erdoğan köszönetet mondott Magyarországnak a törökországi földrengés után mutatott szolidaritásért, a sok segítségért, külön kiemelve a magyar kutató-mentőcsapatok hősies helytállását.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint elhangzott: Magyarország közvetlenül, Törökország pedig a tengeren keresztül szomszédja a háború sújtotta Ukrajnának, így mindkét ország érdekelt a mielőbbi igazságos békében, amelyet diplomáciai eszközökkel kell elérni. A háborúba sodródást, a háború eszkalációját mindenképpen el kell kerülni, ebben egyetértettek.

Orbán Viktor kérte a török elnököt, hogy országa továbbra is legyen megbízható partner a magyar energiabiztonság szempontjából kulcsfontosságú keleti gázszállítások tranzitjában.

MTI

MTI

Korábban a magyar miniszterelnök felszólalt a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján. Azt mondta: „Európa háborús pszichózisban szenved, a kontinens napról napra sodródik bele a háborúba".

Magyarország szoros kapcsolatokat ápol a Türk Államok Szervezetével. Legutóbb két hónapja járt Budapesten a szervezet főtitkára, Kubanicsbek Ömüralijev.

Nyitókép: MTI