2024. április 27., szombat

Vajdasági küldöttség Indiában

Bengaluruba, az információs és kommunikciós technológiák legnagyobb indiai központjába látogatott munkatársaival Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és turisztikai titkár. A vajdasági küldöttség az Indiai Technológiai Kongresszus (Indian Technology Congress Association ITCA) és elnöke, Murali Krishna Reddy meghívására látogatott az indiai Karnátaka állam székhelyére, ahol először Anuj Nautiyallal, Szerbia indiai tiszteletbeli konzuljával találkozott. Ivanišević és Nautiyal a gazdasági élet képviselőinek jelenlétében cserélt véleményt a piacon uralkodó helyzetről, a regionális szintű együttműködés lehetőségeiről, valamint Vajdaság AT gazdasági és beruházási képességeiről, különös tekintettel a turizmusra, amely további fejlesztésre és infrastrukturális bővítésre szorul.

A vajdasági küldöttség Bengaluruban találkozott az Indiai Technológiai Kongresszus vezetőségével is; a megvitatott témák között szerepelt az ún. zöldgazdaság, a megújuló energiaforrások kiaknázása, a környezetvédelem, valamint a turizmus, ezen belül pedig elsősorban az egészség- és művelődési turizmus, melynek a potenciális indiai turisták különösen nagy fontosságot tulajdonítanak.

A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság delegációja látogatást tett az indiai Szilícium-völgynek nevezett Technikai Kiképző és Oktató Intézetben (Institute in Technical Training and Education – NTTF), melynek székhelye az ún. Elektronikus városban van, és amely a Technológiai Kongresszussal együttműködve részesíti különleges kiképzésben a mérnöki karok hallgatóit, valamint átképzést biztosít azoknak, akik az IT-iparban szeretnének dolgozni.

Ivanišević titkár szavai szerint „Bengaluru az IT-ipar tekintetében nagyon hasonlít Újvidékre, amely rövid idő alatt az információs és kommunikációs technológiák regionális központjává vált. Ez a látogatás annak a koncepciónak a része, melynek alapján tudás- és tapasztalatcserére kerül sor e technológiákban sikereket felmutató városokkal és régiókkal. Oktatási programjaik és átképzési modelljeik Vajdaságban és egész Szerbiában alkalmazhatók.”

A Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság küldöttsége az első vajdasági delegáció, amely közvetlen kapcsolatot létesített az említett bengalurui intézményekkel.

Nyitókép: (Fotó: vojvodina.gov.rs)