2024. április 24., szerda

Helsinki szerint Törökország döntött Finnország NATO-csatlakozásáról

Törökország és elnöke, Recep Tayyip Erdogan meghozta a döntését Finnország NATO-csatlakozásáról, amelyet pénteken jelentenek be hivatalosan a finn elnök látogatásakor – közölte szerdán Helsinki.

„A törökök remélik, ott leszek, hogy fogadjam a válaszukat, amikor bejelentik a döntésüket. Természetesen elfogadtam a meghívást, és elmegyek, hogy fogadjam a szándékuk bejelentését" – tudatta közleményében Sauli Niinistö finn elnök.

Az újraválasztásáért kampányoló török elnök, aki tavaly óta akadályozza Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, szerda reggel utalt arra, hogy pozitívan reagál a NATO-csatlakozással kapcsolatban Helsinkinek tett „ígéretére".

„Tiszteletben tartjuk az általunk tett ígéretet" – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan. „Pénteken találkozunk az elnökkel, és megtesszük, amire az ígéretünk kötelez".

A Svédországgal 2022 májusában közösen beadott finn NATO-felvételi kérelmet a török parlamentnek kell ratifikálnia. A ratifikálás időpontja egyelőre nem ismert, nem tudni, hogy a május 14-re kitűzött törökországi választások előtt vagy után kerül rá sor.

Svédország esetében bonyolultabb a helyzet, Törökország ugyanis egyebek mellett Svédországban élő kurd „terroristák" támogatásával vádolja Stockholmot.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kedden ismerte el, hogy az elmúlt hetekben nőtt az eshetősége annak, hogy Finnországot előbb veszik fel a NATO-ba.

Nyitókép: Shutterstock