2024. április 23., kedd

Meggondolatlan miniszteri kirohanás?

Koalíciós partnerei sem álltak ki az oroszellenes szankciókat szorgalmazó gazdasági tárcavezető mellett

Számos reakció látott tegnap napvilágot azt követően, hogy hétfőn Rade Basta gazdasági miniszter arra szólította fel a kormány minden tagját: valljon színt, támogatná-e a szankciók bevezetését Oroszország ellen, mert ő az embargó mielőbbi bevezetését szorgalmazza. Az Instagram közösségi hálózaton közzétett bejegyzése szerint elérkezett a pillanat arra, hogy Szerbia csatlakozzon a szankciós politikához, mert a szankciók be nem vezetése miatt óriási veszteségekkel kell szembenéznie az országnak. Basta hozzáfűzte: Aleksandar Vučić államelnök is hatalmas nyomásgyakorlásnak van kitéve amiatt, hogy az ország nem csatlakozott a közös európai politikához Oroszországgal szemben, s ennek a nyomásgyakorlásnak is most már véget kell érnie, hogy az államfő számára könnyebbé váljanak a különféle tárgyalások. „Nem tudom elviselni, hogy hallgassunk, miközben az ország nagy árat fizet ezért a politikáért, az elnökre nehezedő nyomás pedig elviselhetetlenné vált” – állapította meg a gazdasági tárcavezető.

A belgrádi média értesülései szerint a köztársasági elnök csütörtökön nyilatkozik a Basta által felvetettekről, a reakciók azonban más politikusoktól megállás nélkül érkeztek hétfőn késő este és a tegnapi nap folyamán. Basta a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia koalíciójának minisztere a kormányon belül, ezek a pártok, éppen ezért, az elsők között véleményezték az elmondottakat. Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke, akinek a szervezetéhez maga a miniszter is tartozik, úgy fogalmazott, a tárcavezető nem a párt álláspontját, hanem személyes nézetet közölt, az Egységes Szerbia tehát továbbra is a hivatalos állami politikát képviseli, mely elutasítja a szankciók bevezetését. A párt ellenez bármilyen szankciókat bármelyik ország ellen, a béke mellett foglal állást, amelyet a tárgyalóasztalnál kell megvalósítani – értékelte a pártelnök. Hasonlóképpen reagáltak a koalíciós partnerek is. Ivica Dačić külügyminiszter, a szocialisták vezetője rendhagyó módon maga is az Instagramon tett közzé bejegyzést, melyben aláhúzta: a Szerbiai Szocialista Párt továbbra is azt az álláspontot képviseli, amelyet tavaly kialakított az ország Nemzetbiztonsági Tanácsa: elítéli az orosz támadást az ukrán területi integritás ellen, de nem támogatja a szankciók bevezetését Oroszország ellen. Hangsúlyozta azt is, hogy félreértés ne essék, Basta nem a szocialisták táborában van, hanem az Egységes Szerbia tagja.

Basta nézeteit támogatásáról biztosította Aleksandar Antić korábbi miniszter, jelenleg a Szerbiai Korridorok közvállalat vezetője, a szocialisták kádere.

Aleksandar Vulin, a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, korábbi belügyminiszter elítélte a Basta által közölteket, pártja, a Szocialisták Mozgalma, a Szerb Haladó Párt koalíciós partnere pedig közleményben szólította fel a minisztert arra, hogy mondjon le a nézetei miatt. Bastát az „új Zorana Mihajlovićnak” nevezték, aki mindig az ország hivatalos politikája ellen tesz lépéseket. A közlésre reagált Zorana Mihajlović volt bányászati és energiaügyi miniszter, és közölte: régen rossz, ha a szerb kormányban egyetlen olyan személy van, aki szerint az EU-ban lenne a helye az országnak, s be kellene vezetni a szankciókat Oroszország ellen. Azt írta bejegyzésében, ha ez valóban így van, akkor nincs sok különbség azok a jobboldaliak között, akiket a jelenlegi hatalom billentyűzet-harcosoknak csúfol, s a jelenlegi vezető jobboldal között, akiket a másik jobboldal árulónak nevez Koszovó miatt.

Nem talált barátságos fogadtatásra a felvetés Moszkvában. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, jobb lett volna, ha Rade Basta a nyomásgyakorlás ellen és nem az oroszellenes akciók mellett emelt volna hangot, ha már a nyomásgyakorlás miatt aggódik. A Regnum.ru orosz hírportál és a Taszsz hírügynökség közlése szerint a szóvivő az Amerikai Egyesült Államok által gyakorolt nyomás elleni lázadást tartaná megfelelő lépésnek egy szerb miniszter részéről, nem pedig a szankciók bevezetésének szorgalmazását országa ellen. Oroszország mindig is tisztelte a szerb népet, s az amerikai nyomás akkor sem szűnne meg, ha történetesen tényleg szankciókat vezetne be Belgrád – értékelte.

Nyitókép: Rade Basta