2024. április 19., péntek

Rendezett határutakat!

A gazdák és az intézmények mellett az önkormányzatok is pályázhatnak a mezőgazdasági titkárságnál

A helyi önkormányzatok befektetéseit is támogatja a Tartományi Mezőgazdasági Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság. A héten a határutak rendezésére írtak ki pályázatot: erre a célra az idén 400 millió dinárt különítettek el a költségvetésből – tudtuk meg Ótott Róbert titkárhelyettestől. Hozzátette: a vissza nem térítendő támogatást a befektetés összértékének 70 százalékára igényelhetik az önkormányzatok, és legfeljebb 40 millió dináros hozzájárulásra pályázhatnak. A kérelmeket április 11-ig fogadják – részletezte a titkárhelyettes.

Emlékeztetett arra is, hogy az új kiírás mellett nyitva állnak a múlt héten megjelentetett pályázatok is. A 40 évnél fiatalabb gazdák befektetéseit ugyanis az idén 200 millió dinárral támogatják. Emellett 90 millió dinárral járulnak hozzá a fóliasátras termelők eszközbeszerzéséhez, de összesen 35 millió dináros keretösszeggel segítik a méhészet fejlesztését is Vajdaságban. A titkárság a gazdák befektetéseinek 60 százalékát megtéríti, a fiatal pályázók viszont akár 70 százalékos vissza nem térítendő támogatásban is részesülhetnek.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Mint arról korábban is beszámoltunk, az említett pályázatok az eszközök felhasználásáig tartanak nyitva, de legkésőbb április 7-ig lehet átadni a kérelmeket. Addig igényelhetnek támogatást azok az intézmények is, amelyek újító ötleteik megvalósítására pályáznának. A határidő a mezőgazdasági középiskolák és felsőoktatási intézmények eszközbeszerzésére vonatkozó kiírásra is vonatkozik. Mint ismeretes, a termelők, az intézmények és szervezetek előszámlákkal és számlákkal is pályázhatnak.

A gazdák március folyamán számíthatnak az öntözőrendszerek kiépítésére és fejlesztésére vonatkozó pályázat kiírására, de a tervek szerint a titkárság megjelenteti a kapcsolható eszközök beszerzésére vonatkozókat is. Továbbra is hozzájárulnak a borászok és a pálinkafőzők fejlesztéseihez, segítik a jégvédő hálók beszerzését, és az állattartókat is jelentős összeggel támogatják – jelentette be Ótott. Kiemelte, hogy az idén is hozzájárulnak a civil szervezetek rendezvényeinek megszervezéséhez, de az önkormányzatok is számíthatnak további kiírásokra.

A titkárság ugyanis minden eddiginél magasabb költségvetéssel rendelkezik: a jóváhagyott tervek szerint 10 milliárd 280 millió dinárból gazdálkodhat ebben az évben. Ebből elsősorban a tavalyi aszályos év következményeit kívánja enyhíteni: az erdősítésre helyezi a hangsúlyt, de új projektumként hozzájárul a vízelvezető csatornák kettős rendeltetésének megvalósításához is.

Nyitókép: (Fotó: Beta)