2024. április 18., csütörtök

Amikor a villanyszámla kiveri a biztosítékot

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy villanyszámla, amely hónapról hónapra nőttön-nőtt, mint a kisgömböc, egészen addig, amíg a gazdasszonynak gyanússá nem vált a rajta szereplő összeg. Így kezdődhetne a mese, ha kitalált lenne, de sajnos nem az. És az is sajnálatos, hogy a fenti eset nem csak velünk fordult elő, a jelek szerint egyre többen tesznek panaszt az újvidéki Elektrovojvodina tolóablakánál vagy a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) honlapján ez ügyben. No, de kezdjük a legelején.

Tavaly augusztusban kissé magasabb volt a villanyszámlánk, de azt annak tudtuk be, hogy a forróságra való tekintettel napi szinten beüzemeltük a légkondicionálót, és ezt az is alátámasztotta, hogy a szeptemberi már a szokásos elfogyasztott kilowattórát mutatta. Azonban októberben hirtelen mintegy 1000 dinárral megugrott a számla, novemberben és decemberben pedig további százasokkal emelkedett, amire már felvontam a szemöldököm, a férjem se hagyta szó nélkül, de lehiggadva újfent megindokoltuk: valószínűleg vízköves a bojler, emiatt gyakrabban melegíti a vizet, a mester is megmondta, hogy ilyen esetekben akár 1500 dinárral is több lehet a számla. Fontolgattuk, hogy kihívjuk a szerelőt, de ahogy az lenni szokott, mindig volt/van valami fontosabb elintéznivaló, ami miatt elodáztuk. A biztosítékot a januári számla verte ki, amelyen a legutóbbi „rendes” összeg duplája szerepelt. Ekkor már minden kétséget kizáróan biztosak voltunk benne, hogy átverés áldozatai lettünk.

(Ótos András illusztrációja)

(Ótos András illusztrációja)

Mivel lakóépületben élünk, és a villanyórák leolvasását a Szerbiai Villanygazdaság fogyasztásmérő leolvasói végzik, akiknek a munkájában maradéktalanul megbíztunk, nem ellenőrizgettük havonta, hogy valóban annyit mutat-e a villanyóra, amennyi a számlán áll. De mivel a januári fogyasztás, legalábbis a számla szerint, akkora volt, amennyit egy kétszemélyes háztartásban semmiképpen se lehet egy hónap alatt elhasználni, a férjem kinyitotta a közös villanyóra-szekrényt, és lefényképezte az óránkat. Amikor összehasonlítottuk a számlán feltüntetett elfogyasztott kilowattórát a valós óraállással, infarktus-közeli állapotba kerültünk: a számlán lévő új állás egy olyan számsorból állt, amit mi még a leolvasás utáni két hétben sem értünk el. Abban a pillanatban utánanéztem, mi a teendő ilyen helyzetben. Kiderült, hogy nem kell személyesen panaszt tenni az Elektrovojvodina tolóablakánál, e-mailben is el lehet küldeni a levelet. Rögtön éltem is ezzel a lehetőséggel. Feldúltságom nagyon jó múzsája volt a panaszlevélnek, nem rejtettem véka alá csalódottságomat, persze tettem mindezt a jólneveltség határain belül maradva. Elküldtem a villanyóra fotóját is bizonyítékként.

Néhány nap múlva megérkezett a szűkszavú válasz, amelyben az állt, hogy levelemet továbbították az illetékes szolgálathoz további feldolgozásra, ahonnan a jogszabályban meghatározott határidőn belül választ kapok. Mivel az értesítés még két hét után sem érkezett meg, felmentem a Villanygazdaság honlapjára, bemásoltam a számláról a személyes számomat, és lőn: a szemem elé tárult a korrigált januári számla, egy fiktív fogyasztással, amelynek az összege már megfelelt a valóságnak. Hogy hogyan, milyen matematikai számításokkal jutottak el ehhez az új óraálláshoz, fogalmam sincs. És amíg a korábbi számlán február 3-a van feltüntetve a villanyóra leolvasásának idejeként, a javított számlánál már február 1-je. Mondjuk az is felettébb érdekes, hogy miután több mint egy évig nem mutatódott ki az elfogyasztott olcsó áram az egész épületben, a néhány hónappal ezelőtti kollektív panasztételt követően nálunk mindig 100 körül van, a szomszédasszonynak továbbra is 0 kilowatt az elfogyasztott olcsó áram mennyisége.

Ezek után úgy döntöttünk, hogy ezentúl nem hagyatkozunk a leolvasókra, mi magunk küldjük el a villanyóra-állást minden hónap első napján. A Szerbiai Villanygazdaság honlapján erre is van lehetőség. Kíváncsian várjuk a februári számlát, hogy figyelembe vették-e az általunk elküldött adatokat, vagy megint a leolvasó személy kitalált számadatai fognak szerepelni rajta. Ha így lesz, ismét levélbe öntöm panaszomat, vagy a Vajdasági Fogyasztóvédelmi Egyesülethez fordulok. Mert jogom van hozzá, és megtehetem.

Nyitókép: (Ótos András illusztrációja)