2024. április 23., kedd

Összetartó, egyetértő nemzet maradjunk

Péterrévén is az 1848–49-es magyar szabadságharc és forradalom évfordulójára emlékeztek

Koszorúzással és rövid alkalmi műsorral emlékeztek kedden délután az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharcra Péterrévén a római katolikus temetőben Rózsa Imre plébános, 48-as honvéd sírjánál.

A megemlékezés elején a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör Margaréta asszonykórusának előadásában hangzott el a Himnusz, majd Györe Réka szavalt. Ezután Baranyi László péterrévei plébános megáldotta a sírhelyet. Ünnepi beszédet Bonifárt Noémi, a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottságának a tagja mondott, aki kiemelte, csak remélheti, hogy a mai fiataloknak is jelent annyit Petőfi, Kossuth vagy akár Jókai neve, mint az idősebbeknek.

Bonifárt Noémi tartott ünnepi beszédet (Kancsár Izabella felvétele)

Bonifárt Noémi tartott ünnepi beszédet (Kancsár Izabella felvétele)

– A szabadság egy olyan tényező, melyet ha van, nem érzünk, de ha nincs, annál inkább megérezzük a hiányát. Azt kívánom, hogy soha többé ne kelljen megtapasztalni ezt a fajta hiányt, ugyanakkor mindig legyen erőnk és bátorságunk kiállni az általunk vallott értékek mellett. Ehhez arra van szükség, hogy egy összetartó, egyetértő nemzet maradjunk, területi hollétünktől függetlenül. Addig fogunk létezni, amíg lesznek köztünk olyan emberek, akik a közösség boldogságát a saját boldogságuk elé helyezik. Ilyen emberből kívánok minél többet magunknak – fogalmazott Bonifárt Noémi.

A megemlékezés végén az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait a síremléknél.

Nyitókép: A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait (Kancsár Izabella felvétele)