2024. április 27., szombat

Koszorúztak Tordán

A tordaiak minden évben a Tordai Művelődési Napok keretében emlékeznek az 1848–49-es szabadságharcban elesett hősökre. Ilyenkor a magyarországi Bihartorda és a romániai Aranyostorda nevű testvértelepülések képviselői is eljönnek, közösen róják le tiszteletüket az elesett áldozatok előtt.

A tordai művelődési otthon előtt álló kopjafát 2010. március 15-én állították fel, Bihartorda jóvoltából, az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére. A korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy heves csaták folytak ezen a környéken, és az akkori lakosok Szegedre és környékére menekültek. Házaikat és templomukat lerombolták, kifosztották és felperzselték. A kopjafa az átélt tragédiákra és az összetartozásra is emlékezteti a tordaiakat.

A kopjafánál Simon Ervin, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, Kudlik Zoltán, Kormányos László, Dobai János, a VMSZ nevében, Tóth Ramóna, az MNT Végrehajtó Bizottsága nevében, Kerekes József, a magyarittabéi helyi közösség, Dobai János, Kiss Kornélia, Lázár Jenő pedig a tordai helyi közösség nevében koszorúzott. A helyi civil szervezeteken kívül, Bihartorda és Aranyostorda képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait.

Nyitókép: Dobai János, Kiss Kornélia és Lázár Jenő a tordai helyi közösség nevében koszorúzott (Vidács Hajnalka felvétele)