2024. április 19., péntek

A kultúra összetartja a közösséget

Március 15-én az örök magyar alkotó és szervező erőt ünnepeljük – mondta a kulturális és innovációs miniszter a Pesti Vigadóban a magyar érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak keddi átadásán. Csák János a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. A miniszter összesen 102 állami kitüntetést adott át; a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 32-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 49-en, az Érdemes Művész kitüntetést 12-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman kapták meg.     

A miniszter szavai szerint ma azért vagyunk itt, hogy tisztelettel fejet hajtsunk azok előtt, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak „a magyar életvilág fenntartásában és továbbörökítésében".

Csák János miniszter (Fotó: MTI)

Csák János miniszter (Fotó: MTI)

Csák János emlékeztetett rá: kultúrában születni nemcsak annyit jelent, hogy élvezzük a kiváltságokat, amit az ősök alkotása teremtett, hanem azt is jelenti, hogy „előkészítjük az utódok kultúráját”.

„Az elődeink ezt nagyon pontosan értették és az, hogy ma szabadon élhetünk és létezik magyar államiság és alkotmányosság, ez annak a bizonyítéka, hogy ők bármilyen nehéz történelmi korokban is éltek, megőrizték számunkra a magyar kultúrát” – fogalmazott a miniszter.

„A magyar kormány hisz abban, hogy vannak örök emberi jók, és ezeknek az ápolása és továbbadásuk elősegítése a kormányzat feladata” – hangsúlyozta. A miniszter felsorolása szerint ilyen örök emberi jó a béke és biztonság, a kötődés, a valahova tartozás, valamint az, hogy képesek vagyunk gondoskodni magunkról. Csák János szavai szerint ezeknek az emberi jóknak a biztosításához a kultúrán keresztül vezet az út. A miniszter szavai szerint a kultúra erő és energia, ami összetartja a közösséget.

Verebes György a díjjal (Fotó: Vigadó hivatalos facebook-oldala)

Verebes György a díjjal (Fotó: Vigadó hivatalos facebook-oldala)

A magyar kultúra területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült mások mellett Bencze Ilona, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, Hirtling István, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült mások mellett Szente Vajk, Jászai Mari-díjas rendező, író, valamint (a zentai születésű) Verebes György, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült:

Fekete Vince, József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Lövétei Lázár László, József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, Sántha Attila, József Attila-díjas költő, író.

Nyitókép: Csák János miniszter (Fotó: MTI)