2024. április 25., csütörtök

Stabil marad a szerbiai bankrendszer

A Szerb Nemzeti Bank szerint az amerikai pénzintézetek összeomlása nem hat ki a hazaiak üzletelésére

A szerbiai pénzintézeteknek nincs üzleti kapcsolatuk a csődeljárás alatt álló Silicon Valley Bankkal: a hazai pénzügyi rendszerre sincs hatással az amerikai bankösszeomlás – áll a Szerb Nemzeti Bank közleményében, amellyel a tengeren túl történtekre reagáltak az illetékesek. Mint ahogyan arról beszámoltunk, a hétvégén igencsak nagy port kavart, hogy péntekre két nap alatt összeomlott az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, de egy kisebb regionális pénzintézet is csődöt mondott.

A szakemberek szerint a 2008. évi pénzügyi válság óta ez volt a legnagyobb banki összeomlás a világon. A csődeljárások okaként az irányadó banki alapkamat hirtelen változását nevezték meg. Az amerikai központi bankként működő Federal Reserve (Fed) ugyanis az infláció megfékezése érdekében folyamatosan növelte az említett alapkamatot: ez az egyik legjobb módszere a drágulások mérséklésének, ugyanakkor a kötvények és a jelzálog alapú értékpapírok értékvesztéséhez vezethet. Azok a pénzintézetek kerültek tehát veszélybe, amelyek főként az említettekkel foglalkoztak.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Az amerikai bankok összeomlása azonban sem közvetlenül, sem közvetetten nem hat ki a szerbiai pénzügyi rendszerre – állítják a szakemberek. A Szerb Nemzeti Bank illetékesei a Tanjugnak küldött levelükben kiemelik, hogy a hazai bankhálózat stabil, fizetőképes és megbízható. A lakosság biztonságban tudhatja üzleteléseit és letétjeit is – hangsúlyozzák. A szakemberek szerint az egyetlen veszély jelenleg abban rejlik, hogy a csődbe ment pénzintézetek híre kihat a többi amerikai bank iránt tanúsított bizalomra is. Amennyiben ugyanis a jelentős eszközökkel rendelkező pénzintézetek elvesztik az ügyfeleik elkötelezettségét, akkor az már kihat az amerikai gazdaságra is, és így közvetetten a világ pénzpiacát is érinti – írják a szerbiai országos bank közleményében.

A nemzetközi elemzők szerint ezért voltak fontosak azok az intézkedések, amelyeket az amerikai pénzügyminisztérium, a központi bankként működő Federal Reserve (Fed) és a szövetségi betétbiztosítási szervezet (Federal Deposit Insurance Corporation) érvényesített hétfőtől. E szerint az amerikai kormány minden betétes pénzét garantálja, akinek megtakarítása az összeomlott Silicon Valley Banknál volt. Az állami betétgarancia a szintén csődeljárás alatt álló Signature Bank betéteseire is vonatkozik. A dokumentum szerint azok a betétesek is hozzájuthatnak a banknál őrzött pénzükhöz, akikre nem vonatkozik a betétbiztosítás. A csődbe jutott pénzintézmények részvényesei és a fedezetlen vállalati kötvények tulajdonosai azonban nem jogosulnak az állami segítségre.

Az amerikai kormány beavatkozásával a bankrendszer biztonságos maradt – jelentette ki hétfőn Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is. A piaci szereplőknek üzenve hangsúlyozta, hogy a szóban forgó bankokban elhelyezett betétek megvannak, és „azok felett a tulajdonosaik bármikor rendelkezhetnek”. Mindennek ellenére tegnap reggelre egyes ázsiai és európai bankok részvényeinek értéke csökkent – számolt be a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató a szilícium-völgyi bankok csődjének fejleményeiről.

Nyitókép: (Fotó: Beta/AP)