2024. április 26., péntek

Mozdulj! Petőfi!

Újvidéken megtartották a Petőfi-szavalóverseny döntőjét

Szombaton került sor a Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretében megrendezett Petőfi-szavalóverseny döntőjére, melyet az újvidéki Egység Kulturális Állomáson tartottak meg. A versenyt a VM4K szervezte az újvidéki Petőfi Sándor MMK és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének közreműködésével.

 – A verseny célja elsősorban Petőfi munkásságának népszerűsítése, minden korosztályban. Nagyon örülünk, hogy ilyen szép számban jelentkeztek a résztvevők. Természetesen az alsós korcsoportokban voltak a legtöbben, de a felnőtt korosztályban, és minden csoportban sok szavaló mérettette meg magát. Ez azt mutatja, hogy Petőfi szellemisége még most is itt van velünk – mondta Lukács Lilla, a VM4K kulturális referense.

A versenyzők hat kategóriában mérettették meg magukat. A dobogós helyezettek értékes könyvcsomaggal gazdagodtak, valamint családi belépőjegyet kaptak a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumba. Emellett a középiskolás kategória első három helyezettje részt vehet majd az idei Székelyföldi Varga Sándor Verstáborban is, amelyet Csíkcsomortánban tartanak. A szervezők nem feledkeztek meg a nyertes diákok felkészítő tanárairól sem, őket is megajándékozták.

 – A Magyar Szó lapkiadó Kft. is hozzájárult a nyertesek díjazásához, mégpedig a 25 darab Mi a magyar most, Vajdaságban? című, díszdobozba csomagolt 2020-as ötkötetes kiadványunkkal. Nagyon örülünk, hogy ilyen módon részesei lehettünk az egész Vajdaságot felölelő, soha nem látott létszámú szavalóversenynek, és hozzájárulhattunk színvonalának növeléséhez. Kiemelném a nagyszerű szervezést és a kiváló szakzsűrit is – hangsúlyozta Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatója.

A második korcsoport nyertesei, jobb oldalon Zakinszky Emina (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A második korcsoport nyertesei, jobb oldalon Zakinszky Emina (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az elődöntőt egyébként Bácsfeketehegyen tartották, ott a zsűrinek a kétszázhúsz versenyző közül kellett kiválasztania a legjobb hatvanat, akik egy-egy szabadon választott Petőfi-verssel készültek a döntőre.

– Figyelembe vettük a szép beszédet, az érthetőséget, azt, hogy a verseknek a gondolatisága át legyen adva. Én külön díjazom azt is, hogy a versenyzők be tudják-e mutatni a petőfis vérmérsékletet, akár szerelmes versről, vagy harcias versről van szó – mondta Lőrinc Tímea, az egyik zsűritag.

A temerini Zakinszky Emina tapasztalt szavaló. Számos versenyen mérettette már meg magát. Ezúttal a dobogó legfelső fokára állhatott.

– Petőfi Sándortól a Kinn a ménes, kinn a pusztán című verset szavaltam. Azért választottam ezt a verset, mert úgy érzem, hogy ez illik hozzám, és kifejezi a személyiségemet – mondta Emina.

A legfiatalabbak közül Holló Olga lett az első helyezett, a második korcsoportban Zakinszky Emina, a harmadikban pedig Szabó Vilmos. A negyedik csoportban Jurcsák Róbert állhatott a dobogó legfelső fokára, a középiskolások közül Vajda Noa Pálma volt a legügyesebb szavaló, míg a felnőtt korcsoportból megosztott első helyezést hirdettek Török Gabriellának és Kerekes Zalánnak.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele