2024. március 28., csütörtök

Vannak napok, melyek nem szállnak el!

Ünnepi megemlékezést tarottak Törökkanizsán az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából

Cikkünkhöz képgaléria tartozik, amely ITT érhető el!

Szombaton délután Törökkanizsán 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete szervezett „Vannak napok, melyek nem szállnak el!” címmel.

Az eseményre a törökkanizsai római katolikus temetőben lévő Tallián-kápolna előtt került sor. A megemlékezésen közreműködtek a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szakcsoportjai, Verebes Krnács Erika versmondó, Baráth László tárogatóművész, valamint ünnepi beszédet mondott Újhelyi Nándor, a VMSZ törökkanizsai községi szervezetének elnöke. Az eseményt többek között megtisztelte jelenlétével Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Újhelyi Ákos, köztársasági parlamenti képviselő, Benyovszki Anna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, valamint Törökkanizsa vezetősége és a helyi művelődési egyesületek képviselői.

A Tiszácska leánykar ünnepi előadása

A Tiszácska leánykar ünnepi előadása

Újhelyi Nándor beszédében rámutatott az 1848–49-es események fontosságára és hangsúlyozta, hogy akik a hazáért vérüket adták, ők alapozták meg az ország és mindannyiunk jövőjét.
–Az embernek élete során oly sok helyzetben el kell gondolkodnia azon, vajon jó úton jár-e, hogy amit megtett, biztosan helyes-e? Megannyi kétely, megpróbáltatás, nehézség nyomja a vállunkat nap mint nap. Bizonyosan minden honfitársunk hasonló, sőt, sokkal nehezebb terheket viselt a forradalom idején is. Ha most lehetőségünk lenne bármelyiküket megkérdezni, vajon ha tehetnék, más utat választanának-e a forradalom útja helyett, biztosan nemmel felelnének. Efelől ne legyen kétségünk! – fogalmazott Újhelyi Nándor.
Kovács Elvira hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos, hogy Vajdaság szerte megemlékezzünk erről az eseményről.
– Örömmel tölt el, hogy ezeken a megemékezéseken egyre több a fiatal. Ismernünk kell a múltunkat és abból kell erőt merítenünk a jelen harcaihoz. Jó látni, hogy a szórvány településeken is vannak hasonló rendezvények és megemlékeznek egy ilyen fontos eseményről – mondta Kovács Elvira.

Az ünnepi megemlékezés zárórészében a jelenlévők megkoszorúzták báró Tallián Andor ezredparancsnok emléktábláját.

Nyitókép: A VMSZ nevében Kovács Elvira és Pintér Anna-Mária koszorúztak (Horváth Attila felvétele)