2024. április 25., csütörtök

Lélekben és öntudatban erősödjünk

Alkalmi műsorral emlékeztek meg az 1848–49-es magyar szabadságharc és forradalom évfordulójáról Törökbecsén

Az 1848–49-es magyar szabadságharc és forradalom évfordulója alkalmából alkalmi műsort tartottak vasárnap délután a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában.

A Himnusz felcsendülése után Ilia László, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei községi szervezetének elnöke, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója mondott ünnepi beszédet. Dr. Molnár Viktor ünnepi beszédében kiemelte, hogy a határon túliak itt fognak élni továbbra is, itt kell boldogulniuk, itt kell elvégezniük a munkájukat, itt kell értelmes célokat kitűzniük maguk elé, nevelni a gyermekeket és gondoskodni a szülőkről.

Dr. Molnár Viktor mondott ünnepi beszédet (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Dr. Molnár Viktor mondott ünnepi beszédet (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Ilia László elmondta, hogy Törökbecsén két emlékművet is állítottak az 1848–49-es szabadságharcosok emlékére.

– A műsor üzenete, hogy ne feledkezzünk meg őseinkről, akik fel mertek szólalni, kiálltak az ügyükért. Gondolom, hogy most hasonló időket élünk, és ezt nem szabad elfelejteni. Törökbecsén már nagyon kicsi a magyar közösség, és ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy lélekben, öntudatban erősödjünk, és hogy összetartsunk – tette hozzá az egyesület elnöke.

A Föltámadott a tenger… elnevezésű rendezvényen felléptek a helyi Teleház Polgárok Egyesület szavalócsoportjának a tagjai, valamint a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Csalogató táncegyüttese.

– Rendszeresen megemlékezünk szinte minden nemzeti ünnepünkről. Ezt a műsort úgy állítottuk össze, hogy Petőfi születésének 200. évfordulója előtt is tisztelegjünk. Petőfi idézetek, versek kaptak helyet az összeállításban, a többi pedig rövid történelmi összefoglaló, mert a gyerekek a magyar történelemről sajnálatosan keveset tudnak. A szavalócsoport tagjai felsősök, létszámuk változó, most kilenc általános iskolás vesz részt a műsorban – fogalmazott Báló Bordás Gizella, a törökbecsei Teleház Polgárok Egyesületének a vezetője.

A szavalócsoport tagjai is színpadra léptek (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A szavalócsoport tagjai is színpadra léptek (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– A műsorban a Csalogató táncegyüttes koreográfiáiból adunk elő részleteket. Főleg a fiús táncos részekre helyeztük a hangsúlyt a katonás jellegük miatt, emellett alkalmi dalokkal, Kossuth-nótákkal tesszük gazdagabbá a műsort – mondta Cseszák Balázs művészeti vezető.

Kedden 15 órakor a törökbecsei római katolikus temetőben a Hungária-szobornál koszorúzással emlékeznek meg az 1848–49-es magyar szabadságharc és forradalom évfordulójáról.

Nyitókép: A Csalogató táncegyüttes (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)