2024. április 24., szerda

Két ügetőverseny szórakoztató rendezvényekkel

Adán a Halász József Lovasklub a község napjára országos, augusztusban nemzetközi lóversenyt szervez

A 2022-ben újraalakult adai Halász József Lovasklub eredményes ügetőidény tudhat maga mögött, valamint egy kiválóan megrendezett lóversenyt, amit többéves kényszerszünet után tartottak meg újra Adán. A lovasklub elnöke, Cvitkó Enikő elmondta, hogy a nyár folyamán két ügetőversenyt is szerveznek az adai lóversenypályán, ahol változatos kísérőrendezvényekkel várják a lovassport kedvelőit és minden kikapcsolódásra vágyó érdeklődőt.

– A tavalyi lóverseny tényleg jól sikerült, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, aminek nagyon örülünk. Sokan felajánlották, hogy segítenek bennünket a továbbiakban, és részt vesznek a munkaakciókon is, amit a lóversenypályán tervezünk. Nagyon tetszett mindenkinek, hogy néhány éves kényszerszünet után újra megszerveztük az ügetőt. Ez fontos a helybelieknek, akik közül nagyon sokan szeretik az ügetőversenyeket és a lovassportot, aminek nagy hagyománya van Adán – magyarázta Cvitkó Enikő. – A klubnak vannak jó lovai, amelyek az elmúlt idényben jól szerepeltek. A legnagyobb sikert Kiss Gábor négyéves ügetőlova, Tour de Lux érte el, amely az ország egyik legrangosabb versenyén, a zombori derbin a második helyen végzett. A 2022-es versenyidényben a 21 egyesület közül a 9. helyen végeztünk. Ez egész jó eredmény. Az idén Zomborban tartják a legjelentősebb versenyt, a derbit. Nikola Jokić ismert kosarazó támogatja a helyi lóversenyzést, aminek köszönhetően nagyon színvonalasak a versenyek, legnagyobbak a pénzdíjak és kiváló a pálya is. A zombori derbit mindig augusztus közepén rendezik meg, előtte, július végén van Szabadkán a Dužijanca kétnapos nemzetközi ügetőverseny – nyilatkozta a klubelnök.

A Halász József Lovasklub az idén nyáron két ügetőversenyt szervez Adán. Cvitkó Enikő elmondta, hogy júliusban Ada község napján tartják az első versenyt, illetve augusztusban a hagyományos lóversenyt. – Az első lóversenyt július 2-án tartjuk meg az Ada-napok alkalmából. A délelőtti órákban zajlik majd a hagyományos községnapi marhapörköltfőző verseny a lóversenypályán, ahol délután kerülne sor a hatfutamos ügetőversenyre. A rendezvényen lesz kirakodóvásár légvárral, csikósbemutató, és tervezünk más lovasprogramokat is. Szeretnénk, ha a délelőtti órákban a gyerekek kipróbálnák az ügetőlovak hajtását, amihez Bognár Nándor biztosít csézát. Lehet, hogy a helyszínen tartják meg az oldtimer járművek találkozóját is, de ez még kérdéses. Azt szeretnénk, ha a rendezvényen minél több ember venne részt, és mindenki jól szórakozna. A másik versenyünk augusztus 27-én lesz. Ez alkalommal nagy nemzetközi lóversenyt tervezünk, amelyre külföldi lovasokat is hívunk a környező országokból. Nyolc futamot tervezünk, valamint a gyerekeknek tartunk pónihajtó versenyt. A versenyre a tavalyinál nagyobb pénzdíjakat és ajándékokat szeretnénk biztosítani a lovasoknak. Több mint 100 ló részvételére számítunk – közölte a klubelnök.

Az adai lóversenypályát szeretik a lovasok, mert jó pályának tartják, de az elmúlt évek nemtörődömsége meglátszik rajta – tudtuk meg Cvitkó Enikőtől. A lovasklub tavaly használatra megkapta a létesítményt, ezért cserébe rendbe teszik.

– Tavaly kiszedtük és eladtuk a pálya melletti belső vaskorlátot. A befolyó pénzt a tribün javítására szánjuk, és a leégett épületrészt is szeretnénk rendbe tenni. Ehhez keresünk olyan mesterembert, aki elvégezné a javítási munkálatokat a klubtagok segítségével. A pálya külső részét salakkal kellene feltölteni, ami elmaradt az elmúlt 15-20 évben. Már kértünk árajánlatot a salakra, ami 300 000 dinárba kerülne. A költségek fedezésére igyekszünk támogatókat keresni és innen-onnan segítséget kérni. Ada község önkormányzata mindenben támogat bennünket és segíti a munkánkat. Amint az idő engedi, ismét megkezdjük a munkaakciókat. Megmetsszük a fákat, kivágjuk a megmaradt bokrokat. Nagyon sok munka van. A vaskorlátokat és a faelemeket, köztük a jegyszedő bódét és a csűrt be kellene festeni. A tribünt rendbe tenni és befesteni, valamint a leégett részt megcsinálni. Tavaly az egyik szponzortól kaptunk 300 deszkát a lelátóra, ami nagy segítség volt. Nagyon örültünk neki, télire elraktuk. Ha a klub anyagi helyzete megengedi, akkor tervezünk újabb deszkákat vásárolni a lelátóra – hallottuk a lovasklub vezetőjétől.

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele