2024. április 25., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

A kétszer lőtt büntetővel megmentett szezon

Londonban játszották a keddi BL-játéknap pikánsabb ütközetét, ahol a Chelsea-nek minimális hátrányt kellett ledolgoznia a Borussia ellen. A dortmundiak stabil labdatartással vállalták fel a kezdeményező szerepet az első félidőben, amelyben inkább a Kékek vittek ígéretesebb akciókat. Egy ilyen végén is született meg az első gól, amikor az első játékrész hajrájában a sárga-feketék tizenhatosában Sterling elé került a labda, ő pedig teketóriázás nélkül Meyer fölött a hálóba vágta a játékszert (43.). Amilyen mozgalmasan zárult az első, olyan mozgalmasan indult a második félidő, hiszen a 46. percben Wolf kezezett saját büntetőzónájában, amiért Danny Makkelie sípmester videózás után tizenegyest ítélt meg. Havertz azonban könnyelműen a jobb kapufa alsó felére lőtt, az érzelmi kavalkád viszont ekkor kezdődött, hiszen a holland bíró a sárga-feketék bemozgása miatt megismételtette a német csatárral a lövést, ez pedig már a hálóban kötött ki (53.), összesített előnyhöz juttatva a londoniakat. Az eredmény után futó Borussia ezután nagy erőkkel rohamozott, többször is komoly próbára téve Arrizabalaga kapust, de a hazai védelem nem tört meg, így a Chelsea jutott tovább a negyeddöntőbe, amivel Graham Potter csapata egyben a szezonját is megmentette, tekintve, hogy a Premier League-ben már az európai helyek elérése is irreális célnak tűnik számukra.

Havertzék örülhetnek Makkelie bíró döntésének (Fotó: AFP)

Havertzék örülhetnek Makkelie bíró döntésének (Fotó: AFP)

Lisszabonban másodszor még fölényesebben tarolta le a Benfica a Brugge-t. A portugál gárda már a második percben érvénytelenített lesgóllal mutatta meg, hogy nem fog ráülni a 2:0-s előnyre, de az első félidő hajrájában a szabályos góltermelés is beindult: Rafa Silva, Gonçalo Ramos duplája, João Mário büntetője és Neres beköszönése után váltak egyértelművé az erőviszonyok, ami után a belga fél részéről érkezett egy szépségtapasz (Meijer, 87.).

BL, nyolcaddöntő, visszavágók: Benfica–Club Brugge 5:1 (tj. a Benfica 7:1-gyel), Chelsea–Borussia (D) 2:0 (tj. a Chelsea 2:1-gyel).

EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

Jöjjön a neheze a Fradinak!

A második és harmadik rangú európai klubtornákban már az egyenes kieséses szakasz második köre rajtol el, igaz, az El és a KL csak most „éri utol” a BL-t a nyolcaddöntővel. A számunkra legizgalmasabb összecsapásra Németországban kerül sor, a magyar bajnok Ferencváros a Leverkusen otthonában kezdi meg párharcát az El negyeddöntőjébe jutásáért. Sztanyiszlav Csercseszov fiai számára ilyentájt már egyszerű a képlet a fókusz szempontjából, hiszen az NB I.-ben a bajnokság kétharmadánál utcahosszal (14 pont) vezetik a tabellát a Kecskemét előtt, így csak a nemzetközi porondra kell figyelniük – ezért is férhet bele már a hétvégi botlás, mint legutóbb a Mezőkövesd ellen.

Semleges nézőként számos párharc érdemelhet kiemelt figyelmet, mint például az angol listavezető Arsenal fellépése a Sportingnál vagy az idény szép befejezéséért hajtó, a Serie A-ban súlyosan megbüntetett Juventus összecsapása a Freiburggal, miközben a Manchester Unitednek sem lesz könnyű dolga a Betisszel szemben. A KL-ben az Anderlecht–Villarreal meccs lehet a legpikánsabb, miközben a kör derbijének számító Lazio–Alkmaar párharcot szervezési okokból már kedden lejátszották.

Konferencia Liga, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés: Lazio–AZ Alkmaar 1:2.

Nyitókép: Havertzék örülhetnek Makkelie bíró döntésének (Fotó: AFP)