2024. március 28., csütörtök

Tizenhét évről hatra csökkentették Budaházy büntetését

Ítéletet hirdetett csütörtökön másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a terrorizmussal vádolt Budaházy György és társai elleni a Hunnia-perként ismert, megismételt büntetőeljárásban. Az elsőrendű vádlott, Budaházy 17 év fegyházbüntetését 5 év közügyektől való eltiltás mellett 6 évre csökkentette a bíróság, a büntetésébe pedig beszámítják az eddig letartóztatásban, illetve bűnügyi felügyeletben eltöltött időt – írja a Mandiner.

A másodrendű és harmadrendű vádlottat öt és fél évre ítélte a bíróság, a negyed- és ötödrendű, valamint a nyolcadik és kilencedik rendű vádlott öt-öt évet kapott.

Mint lapunkban is megírtuk, Novák Katalin államfő decemberben a Hunnia-per hét vádlottját elnöki kegyelemben részesítette. A megismételt eljárás enyhébb ítélete ellenére a per hat vádlottjának, köztük Budaházy Györgynek is börtönbe kell vonulnia, őket azonnal el is szállították a hatóság emberei. A Hunnia-per fővádlottja, a 2002-es hídfoglalással országszerte ismertté vált Budaházy György előzetesben és házi őrizetben eddig négy évet töltött el, tehát még két év vár rá, amennyiben semmi sem változik.

Támogatói az ítélet után az igazságügyi minisztérium elé vonultak, ahol azt követelték, hogy függesszék fel az ítélet végrehajtását. Hetekkel ezelőtt petíció is indult, amelyben azt kérik Novák Katalin köztársasági elnöktől, hogy részesítse kegyelemben Budaházyt és társait is. A kezdeményezéshez sok ismert közéleti személyiség csatlakozott, köztük Schiffer András is az ítélet méltánytalanságára felhívva a figyelmet a petíció aláírására biztatott egy videóban. Ott van a petíció támogatói között dr. Csókay András idegsebész, Földi László biztonságpolitikai szakértő és több neves jobboldali újságíró is. Csütörtök délutánig csaknem 22 ezren írták alá az interneten.

A Hunnia-perben eddig megszületett ítéletek „hatalmas szórást mutatnak”, amely a jogászi ismeretekkel nem rendelkező laikusban is értetlenséget kelthet, nem is szólva az ember bírósági működéstől független általános igazságérzetéről. Az első ítéletben Budaházyt például 13 évre ítélték, a megismétel eljárásban első fokon 17-re, most pedig másodfokon 6 évre.

A Hunnia-per vádlottjait azzal terheli az ügyészség, hogy a Gyurcsány-kormány idején, 2007-ben és 2008-ban, azaz a hírhedt őszödi beszéd elhangzása és az azt követő rendőrattakok után kormánytagok ingatlanjai (Kóka János és Hiller István) elleni támadásokat hajtottak végre (Molotov-koktéllal például). Ezekben senki sem sérült meg, és az ingatlanokban sem keletkezett nagy kár. A legsúlyosabb vád ellenük Csintalan Sándor – volt MSZP-s politikus, akkoriban Fidesz-párti műsorvezető – megverésének a vádja, aki kórházba került a súlyos bántalmazás után. A vádlottak mindvégig tagadtak. Ezeket a vitathatatlanul elítélendő cselekményeket minősítették terrorizmusnak, amire tíz év feletti súlyos büntetés kiszabása járhat. Ez súlyosabb ítélet lehet, mint amennyit a gyakorlat szerint sokszor a gyilkosok kapnak manapság.

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap terrorcselekmény elkövetésében mondta ki bűnösnek a vádlottak többségét. A bíróság indoklása szerint az Ítélőtábla nem értett egyet azzal a védői érveléssel, hogy az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék több eljárási szabálysértést követett el, és azzal sem, hogy megsértette a pártatlanság elvét. A táblabíróság szerint az első fokú bíróság széles körű bizonyítást folytatott le. Ugyanakkor a bíróságnak a büntetés kiszabásánál figyelembe kellett vennie, hogy több mint 13 éve tart az eljárás – írja a Mandiner.

A lap újságírója beszámolt arról is, hogy az ítélethirdetés után rendőrök vonultak a tárgyalóterembe, miután az eljáró bíró ki akarta üríttetni a termet, mivel a Budaházyt támogató hallgatóság elénekelte a Szózatot. Végül azonban erre nem került sor, sőt a jelenlévő Morvai Krisztina, volt EP-képviselő elmondása szerint maguk a bírák is felálltak a nemzeti imádságot hallva, úgy, ahogy illik.

Nyitókép: Budaházy György (Fotó: magyarnemzet.hu)