2024. április 20., szombat

Szervezik a tavaszi kulturális programokat

Csókán a művelődési központ nem szűkölködik sem a látogatókban, sem a könyvekben

A költségvetés nem emelkedik, az árak viszont annál magasabbak, így a Csóka Művelődési és Oktatási Központban is nehezebb a szervezés és a kivitelezés egy-egy esemény vagy beszerzés alkalmával. Ennek ellenére pályázati forrásokkal próbálják pótolni a szükséges pénzeszközöket, az eseményeket pedig igyekeznek az elmúlt évek színvonalához mérten megtartani. Hogy mivel készül az elkövetkező időszakra az intézmény, arról Kobrehel Éva, a művelődési központ igazgatója számolt be lapunknak.

A Városi Könyvtárban évekre visszamenőleg megszervezik a nőnapot, de az idén csak szűk körű rendezvényben gondolkodnak. Már a legutóbbi könyvbemutató alkalmával is kicsinek bizonyult a férőhely, ami egyrészt pozitívum, hiszen érdeklődőből nincs hiány, viszont gátolja is egy-egy esemény kivitelezését. Márciusban a magyar könyv és olvasás napjára próbálnak megszervezni egy olyan könyvbemutatót, amely kimondottan a településhez kötődik. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel a Merítő könyvsorozat első kötetét mutatnák be a közönségnek, mely könyvnek a témája Csóka: a településsel kapcsolatos intézmények, épületek és értékek szerepelnek benne. Főleg a felsős diákokat szólítanák meg, mivel a Vajdasági ládafiához hasonlóan ez a kiadvány is alternatív helytörténeti tankönyvként szolgálhat az órákon.

Jelenleg a március 12-ei körzeti szavalóversenyre készülnek, illetve egy március 15-éhez kapcsolódó rajpályázatot írtak ki általános iskolás diákok számára. Az első három helyezettet kisebb jutalomban részesítik. Az ünnepi műsor szervezése még folyamatban van, de ahogy minden évben, most is szavalatokkal és énekekkel tisztelegnek majd a forradalom és szabadságharc évfordulója előtt. A rajzpályázat ötletgazdája egyébként Hardi Andrea volt, aki csak nemrég, január 1-jén csatlakozott a művelődési központ csapatához. Ő látja el a művelődésszervezési feladatokat, és bevallása szerint nem volt nehéz beleszokni az új munkába. Azok a programok, amelyeknek eddig hozzájárult a szervezéséhez, szerencsére mind jól sikerültek.

Hardi Andrea személyében januártól új munkatársat köszönthettek (Fotó: Balázs Andrea)

Hardi Andrea személyében januártól új munkatársat köszönthettek (Fotó: Balázs Andrea)

Ami a könyvtárat illeti, a legutóbbi sikeres pályázatokból júniusban érkeznek majd új könyvek. Az igazgatónő elmondta, hogy saját eszközökből, tartományi és minisztériumi forrásból származó könyvcsomaggal együtt 661 kiadványt tudtak beszerezni tavaly. Így több mint 26 ezer könyv található a könyvtárban, ami miatt nagyon telítettek a polcok. 17 770 szerb és 8933 magyar nyelvű kiadványból válogathatnak az olvasók, akiknek száma a mai trendekkel ellentétben nem kevesebb, sőt növekvő tendenciát mutat. Kobrehel Éva szerint kemény munkát végeznek annak érdekében, hogy megszerettessék a gyerekekkel a könyveket. Állandó foglalkozásokat tartanak óvodásoknak, nekik és az elsősöknek ingyenes is a könyvtárba való beiratkozás. Egyébként a 14 év alatti gyerekek teszik ki a tagság legnagyobb részét.

– Tavaly sikeresen pályáztunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél. 700 000 forintot nyertünk a rendezvényeink, köztük a nyári fesztivál szervezésére, és egymillió forintot az alapeszközök, a művelődési ház műszaki felszerelésének a bővítésére. Ez utóbbi összegből jó minőségű audiovizuális eszközöket, drót nélküli fejmikrofont, két mikrofonállványt, két LED-reflektort, egy digitális kamerát és egy laptopot sikerült beszerezni, amit a stúdióban a rendezvényeink alkalmával tudunk használni. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnál pedig 60 000 dinárt nyertünk pályázat útján, amit kétnyelvű publikációk nyomtatására használunk fel. A könyvvásárlásra a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárságtól kaptunk támogatást, ami lehetővé tette, hogy 95 000 dinár értékben új szerb és magyar nyelvű könyveket vásároljunk a Városi Könyvtár számára – magyarázta Kobrehel Éva a tavalyi év beszerzéseit, és reményét fejezte ki, hogy idén is sikeres év elé néznek, hiszen a cél mindig az, hogy a látogatók kéréseit teljesítsék, legyen az egy könyv vagy egy műsor.

Nyitókép: Kobrehel Éva már öt éve igazgatja a központ működését (Fotó: Balázs Andrea)