2024. április 27., szombat

Az első lépés a magyar oktatás felé – VIDEÓ

Utasunk Hardi Klemm Katalin Ringató-foglalkozásvezető

Szeptember 23-án újra begördült a Magyar Szó Taxi, napilapunk videós beszélgetős műsora. Minden héten újabb vendéggel jelentkezem, aki beül mellém az anyósülésre, és együtt autózunk, miközben nem mindennapi témákról osztjuk meg egymással gondolatainkat. A teljes beszélgetésről készült videót a Magyar Szó online felületén, a Facebook-oldalunkon és a YouTube-csatornánkon tekinthetik meg, a szerkesztett változatát azonban napilapunkban is elolvashatják.

A Ringató foglalkozások ma már nagyon népszerűek Vajdaságban. Szülő-gyermek program, jó szórakozás közben megismerhetik, feleleveníthetik a rég elfeledett gyermekdalokat. Hardi Klemm Katalin Vajdaság-szerte tart ilyen foglalkozásokat, amelyekre többnyire anyukák, de olykor apukák is ellátogatnak a kisgyermekükkel. Szerinte egyre kevesebbet éneklünk csemetéinknek, és erre akkor döbben rá igazán, amikor zenetanárnőként az újonnan hozzá került ötödikeseket igyekszik dalra fakasztani, egyre kevesebb sikerrel. Vele beszélgettem a Ringató foglalkozásokról.

Hogyan lehet valaki foglalkozásvezető?
– Ehhez be kell fejezni a Ringató tanfolyamot és egy alkalmassági vizsgát is le kell tenni. Nálunk dalokat kellett énekelni, valamilyen hangszeren kellett játszani. Emellett életrajzot is kértek tőlünk, fontos tudni, hogy a Ringató tanfolyamra olyan embereknek kellene jelentkezniük, akik valamilyen pedagógiai munkával, emellett zenével is foglalkoznak, és szeretik a gyerekeket. Ez mind kiderül az életrajzból. A tanfolyam során Pesten voltunk egy hétig. sajnos ebbe is beleszólt a Covid, így az utóbbi időben már online formában történik mindaz, amit mi személyesen megtapasztalhattunk. Ha minden igaz, most már visszaáll minden a rendes kerékvágásba.

Említetted, hogy leginkább azok lehetnek Ringató-foglalkozásvezetők, akik jártasak a pedagógiai szférában. Ez miért fontos?
– Nagyon kell szeretni a gyerekeket, emellett még jobban kell érteni a nyelvükön. De nem kell feltétlen arra gondolni, hogy csak tanár lehet foglalkozásvezető. Lehet olyan valaki is, aki művelődési egyesületben foglalkozik pl. kis táncosokkal, vagy népi éneket tanít. Szóval nem kell kötelezően óvónőnek vagy tanítónőnek lennie a foglalkozásvezetőnek, nagyon jó azonban, ha köze van a gyerekekhez.

Gróh Ilona volt az, aki meghonosította a Ringató foglalkozást. Neked volt szerencséd találkozni vele személyesen?
– Persze, hiszen a tanfolyamot mindenki nála végzi el. Ő nagyon nagy tudású nő, szépen összeválogatta a népi gyerekdalokat, más zeneszerzők műveit és más népek énekeit is, valamint különböző játékokat. Nagyon jó válogatás.

Mikor lett ennyire népszerű a Ringató itt, Vajdaságban?
– 2018-ban fejezték be először vajdaságiak a tanfolyamot, én 2019-ben csináltam végig. Valamikor abban az évben, vagy talán 2020-ban, de mindenképpen a Covid előtti időszakban, jött az az ötlet, hogy ne csak a nagyvárosokban, tehát Szabadkán és Újvidéken legyenek ilyen foglalkozások, hanem vigyük el azokat a kisebb településekre is, hiszen igény volt rá. Ezt az igényt a Magyar Nemzeti Tanács is okosan felismerte, hiszen ez az első lépés afelé, hogy a szülők később magyar óvodába és iskolába írassák be gyermekeiket.

Pontosan hogyan néz ki egy ilyen foglalkozás? Melyik korosztály számára ajánlott?
– Hivatalosan már az egész pici babakortól hároméves korig, de tapasztalatból mondom, hogy az idősebb korosztálynak is érdekes lehet. Főleg itt, Vajdaságban nem húznék éles határt, hároméves kor után is nyugodtan lehet csatlakozni. Nagyon sok éneket megtanulnak a szülők, főleg régi dalokat, amelyeket talán még általános iskolában énekeltünk. Emellett nagyon sok játék is van: ölbéliek, lovagoltatók, csiklandók, de vannak hangutánzók is. Ezt a korosztályt érdeklik a hangszerbemutatók, itt vannak a jártatók, ez a tánc előszobáját jelenti. A kicsit hatalmas élménnyel távoznak mindig. Nagyon jó, hogy általában kialakul egy állandó társaság, mindig ott vannak egy-egy foglalkozáson, és meg tudják beszélni a különféle, csecsemőellátással kapcsolatos problémákat. Ha úgy nézzük, akkor közösségformáló ereje is van a foglalkozásnak.

Megütötte a fülemet, hogy a szülők is megtanulhatják a dalokat. Akkor valójában nem is azért jött létre a Ringató, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, hanem, hogy a szülők tanulhassanak?
– Ez így van. A foglalkozásokat a szülőknek, nagyszülőknek szánjuk, nekik szól, nem a gyerekeknek. Természetesen nekik is nagyon jó, hiszen ők is hallják az énekeket, tehát egyáltalán nincs arról szó, hogy nem gyerekeknek való, vagy nekik nem jó. Főleg azonban a szülőket tanítjuk, próbáljuk bemutatni nekik, hogy melyek azok az értékek, amelyeket át kell adniuk a gyermekeknek. Ettől a korosztálytól nem várhatjuk el azt, hogy nyugodtan végigüljék a fél órát, nyugodtan elmehetnek, szétnézhetnek, nem kell visszatartani őket. Az a fontos, hogy a szülő hallja az előadott dalokat, és megjegyezze őket. Ha nem is az egészet, de legalább egy-két szót, és most már az internetnek köszönhetően utánakereshet otthon. Ezenkívül különféle Ringató-kiadvány is van már, ezek tartalmazzák a dalokat, játékokat.

Te miért döntöttél egykoron úgy, hogy belevágsz mindebbe?
– Cselló- és zenetanárnő vagyok. Már az első két gyermekemmel is hébe-hóba jártam hasonló jellegű foglalkozásokra. Már akkor nagyon megtetszett, és amikor a harmadik gyermekem kicsi volt, a barátnőm akkor végezte el a Ringató képzést, elmentünk az egyik foglalkozására. Nagyon élveztük mindketten. A barátnőm tanácsolta, hogy én is végezzem el a tanfolyamot. Elejében nagyon ellenkeztem, hiszen kicsi volt még a kislányom, kb. másfél éves, és nem tudtam kire hagyni. Azonban a barátnőm azt mondta, hogy vagy most megyek, vagy lehet, hogy soha többé nem lesz rá alkalmam. Rábeszélt, elmentem, ami nagyon jó döntés volt, nagyon élvezem.

Magyar Szó Taxi: Mi hozzuk a híreket!

Nyitókép: Kállai Göblös Nikoletta felvétele