2024. április 19., péntek

Idén is lehet jelentkezni a szabadkai VM4K Lélek-emelő foglalkozásaira

A következő március nyolcadikán lesz

A hétköznapi rohanásában az ember sok mindent hajlamos elveszíteni, sajnos még önmagát is. Lelki elmélyülésre sem jut ideje. Ezt igyekszik pótolni a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ gondolatébresztő csoportos foglalkozása, a Lélek-emelő.
A foglalkozásokat kéthetente, szerdánként tartják meg, 18-tól 19.30-ig. A találkozók célja az emberi lélek megismerése, az életünket irányító értékekről való elmélkedés, különböző életvezetési témákban való elmélyülés, valamint ezeknek az evangéliumi szakaszok tanításai mentén való megvitatása.
A foglalkozásvezetők ft. dr. Horváth Endre hajdújárási-ludasi plébános, a Keresztény Értelmiségi Kör alelnöke és ft. mgr. Balcsák Szilárd esperes-plébános. A Lélek-emelőre a felnőtteket várják, az alsó korhatár tizennyolc év, felső korhatár nincs. A foglalkozások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a 024/672-110-es telefonszámon, a vm4k@vm4k.org.rs e-mail-címen vagy a VM4K Facebook-oldalán lehet.

Balcsák Szilárd atya a VM4K-ban (Fotó: VM4K)

Balcsák Szilárd atya a VM4K-ban (Fotó: VM4K)

A Lélek-emelőről Balcsák Szilárd atyával beszélgettünk:
– Tavaly ősszel kapott helyet a VM4K foglalkozásai közt. Gyorsan kiderült, hogy szükség van rá, mert elég sokan jelentkeztek. A VM4K-ban először egy kisebb teremben voltunk, de nem fértünk el, ezért átmentünk egy nagyobba. Mivel a szervezők úgy látták, hogy idén is igény mutatkozik a foglalkozásra, Horváth Endre atyával úgy döntöttünk, hogy folytatjuk. Ezek a találkozók elmélkedéseket tartalmaznak, majd pedig lehetőséget szoktunk nyújtani a jelenlévőknek, hogy kérdéseket tegyenek fel vagy hozzászóljanak az elmélkedés témájához. Az idei ciklusban a meghívást választottuk fő témául. Horváth Endre atya az ószövetségi történetek közül Ábrahám példájára tért ki – nagyon izgalmas Ábrahám meghívásának a története –, én pedig azt jártam körül, hogy miképp van jelen a meghívás a Szentírásban. A következő találkozó március 8-án, szerdán lesz, s mivel nagyböjt van, az elmélkedés címe Meghívás a böjtre. Tulajdonképpen minden elmélkedést valamilyen módon a meghívás fogja össze. Horváth Endre atyával azért választottuk ezt a témát, azért tartottuk fontosnak, mert az Istenhez köthető élményeink valamilyen formában mindig kapcsolatban állnak a meghívással. Isten szeretete nem merül ki annyiban, hogy megteremtett bennünket, hanem küldetést is ad. Ezt nevezik meghívásnak is a Szentírásban. Isten elhív egy másik feladat elvégzésre, mint amit mi terveztünk. Ilyen meghívás, vagy küldetésélménye tulajdonképpen minden kereszténynek van. Horváth Endre atyával a célunk az, hogy ezeken a találkozókon a jelenlevőkkel megtaláljuk önmagunkat a Szentírás történeteiben, illetve ezekben a meghívás-történetekben – hallottuk Balcsák Szilárd atyától, akit a Lélek-emelő fontosságáról is kérdeztük.

– Érdemes megvizsgálni, hogy mennyi bennünk a feszültség, azok az érzések, amiket nem tudunk könnyedén feldolgozni. Amikor ezekkel szembesülünk, akkor látjuk azt, hogy milyen nagy szükségünk van a kapcsolatunkra Istennel, aki teremtett és folyamatosan újjáteremt bennünket. Ha Istent jobban megismerjük, a közelségét megtapasztaljuk, nagyon sok kérdésünkre kaphatunk választ. Aki Istent szereti, jobban tudja szeretni az embereket is, aki pedig szereti az embert, tudja szeretni Istent is – mondta a lapunknak Balcsák Szilárd atya.

A második márciusi Lélek-emelő e hó 22-én lesz, az esemény címe Meghívás az Eucharisztia ünneplésére.

Nyitókép: Balcsák Szilárd atya a VM4K-ban (Fotó: VM4K)