2024. április 26., péntek

Még nincs általános gyógyszerhiány

A szakértők szerint a biztos ellátás alapfeltétele a drágítás

Az év elején az egészségügyi minisztérium is megerősítette, hogy bizonyos akadályozó tényezők miatt Szerbiában nem gyártanak kellő mennyiségben Sinacilin és Ospamox szirupot.

Az egészségügyi minisztérium azt is megerősítette, hogy világszerte csak nehézségek árán lehet beszerezni az egyik leggyakrabban használt antibiotikum hatóanyagot, az amoxicillint.

A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) február közepén jelentette be, hogy megoldódtak a Sinacilin gyártásával kapcsolatos problémák, és megkezdték a gyógyszertárak ellátását az említett, gyermekeknek adható sziruppal. A napokban a Galenika gyógyszergyártó ugyancsak megerősítette, hogy elhárították a gyártásban kialakult meghibásodást, így ismét megkezdték a Sinacilin szirup gyártását. Ezen a hétvégén a RFZO igazgatója már arról nyilatkozott, hogy a paracetamol és az ibuprofén hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek vonatkozásában merült fel kisebb „ellátási probléma”, ezzel összefüggésben arra kérte a külföldön élő polgárokat, hogy az említett gyógyszerekből ne vigyenek magukkal nagyobb mennyiséget az országból. A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója mindemellett a hazai gyártási kapacitások növelését ígérte.

AZ ÁLLAMELNÖK BIZAKODÓ

Az európai és a globális trendek arra utalnak, hogy a gyógyszerhiány visszatérő és tovább mélyülő problémává válhat. Az Európai Gyógyszerügynökség január végi közleményében úgy fogalmaznak, hogy a gyógyszerhiány folyamatos közegészségügyi probléma, és az ukrajnai háborúhoz hasonló geopolitikai történések, az energiaválság, valamint a magas infláció csak súlyosbította a helyzetet. A Reutersnek nyilatkozva február elején több európai gyógyszergyártó is egyöntetűen fogalmazott: „Mivel a generikus készítmények árát államilag szabályozzák, nem szívesen bővítik termelési kapacitásaikat egy olyan időszakban, amikor az ukrajnai háború következtében a termelés minden szegmensében növekedtek a kiadások.” A Reutersnek nyilatkozók szerint sok vállalat csak nehézségek árán tud akkora bevételre szert tenni, ami indokolttá teszi az antibiotikumok gyártását.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök kedden este az SZRTV műsorában egyebek mellett a gyógyszerhiány témájára is kitért, nehezményezve, hogy „Európa nem engedi meg, hogy Szerbia Kínából és Indiából hozza be a generikus gyógyszerek előállításához szükséges nyersanyagot”. Hozzátette, senkinek nem kell aggódnia, Szerbia feltalálja magát. Egy héttel korábban Vučić arról beszélt, hogy Európában tovább súlyosbodhat a gyógyszerhiány, értékelése szerint a jelenség mindenekelőtt az alapvető gyógyszereket érinti majd, ám mint kifejtette: Szerbiában nem lesznek üresek a gyógyszertárak polcai.

HA NINCSEN AZ EGYIK, VAN A MÁSIK

Szerbiát egyelőre nem fenyegeti súlyosabb gyógyszerhiány – értékelte Dragutin Rajevac, a Szerbiai Magángyógyszertárak Szövetségének elnöke a Nova S tévécsatorna műsorában. Hozzátette, az antibiotikumos szirupok hiánya javarészt teljesen megoldódott, „amikor nincsen az egyik fajtából, akkor van a másikból”. Mindazonáltal tény, hogy Európa-szerte kisebb vagy nagyobb mértékű a gyógyszerhiány – hangsúlyozta Rajevac.

– A jelenség egyrészről az ukrajnai háború következtében az ellátási láncokban kialakult fennakadásokkal magyarázható. Jelenleg egyszerűen lehetetlen ugyanannyi nyersanyagot ugyanazon az áron beszerezni, mint korábban. A nyersanyag legfontosabb termelői Kína, India, illetve egyéb távol-keleti országok, de mostanra ezek is felismerték, hogy a világban szinten mindenhol minden megdrágult. Ha azt akarjuk, hogy minden gyógyszerből legyen elegendő, akkor a gyógyszeráraknak emelkedniük kell – fogalmazott Rajevac.

TÖBBE KERÜL AZ ELŐÁLLÍTÁS

Feltehetőleg elkerülhetetlen a gyógyszerhiány – jelentette ki szintén a Nova S-nek nyilatkozva Vladimir Kovačević közgazdász és gyógyszeripari magánvállalkozó, aki szintén bizonyos államilag támogatott gyógyszerek árával érvelt. Mint megjegyezte, van olyan, 20 tablettát tartalmazó termék, amelyik olcsóbb, mint egy csomagolás rágógumi. Paradoxon, hogy a már kialakult betegséget gyógyító termékek gyakran jóval olcsóbbak, mint például az étrend-kiegészítők – tette hozzá.

– A gyógyszerárak az utóbbi 7-8 évben egyszer sem változtak, noha időközben a világban az árakat befolyásoló tényezők közül több is dinamikusan átalakult. Némelyik gyógyszer nyersanyagának megduplázódott az ára, de azt is tudjuk, hogy az üzemanyag-drágulás miatt jóval többe kerül a szállítás. Megdrágult a csomagolás előállításához szükséges műanyag, valamint a papír is. Ha mindezt figyelembe vesszük, mindenki számára egyértelművé válik, hogy a gyógyszerárak nem reálisak – fejtette ki Kovačević.

Hasonló az álláspontja Ana Popovićnak, a generikuskészítmény-gyártókat tömörítő Genezis Egyesület igazgatójának, aki reméli, hogy az állam legalább egy kisebb áremelésre rábólint. Minden globális folyamat hatással van a szerbiaiakra, így időben kell reagálni – tette hozzá az N1 tv-nek nyilatkozva.

Nyitókép: Dávid Csilla illusztrációja