2024. április 18., csütörtök

Palliatív terápiás intézmények a Covid-kórházakban

Az egészségügyben a generációváltásra terveznek összpontosítani

A három Covid-kórház egy részét hospice-palliatív terápiás intézményekké alakíthatják át, fennmaradó részükben, például a műtőkben, pedig korszerű műtéteket hajthatnának végre – mondta Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár az SZRTV műsorában. Hozzátette, mindhárom Covid-kórház korszerű intézmény, így bármilyen célra felhasználhatók. Hamarosan kiderül, hogy mi lesz ezeknek az intézményeknek a sorsa – nyomatékosította Đerlek.

A Covid-kórházakra egyelőre szükség van – emelte ki Đerlek, és hozzátette, jó, hogy jelenleg 300-nál kevesebb Covid-páciensnek van ellátásra szüksége, ám aggasztó, hogy továbbra is sokan hunynak el a betegség szövődményei következtében.

Az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban az államtitkár kifejtette, hogy a legnagyobb hiányosságok a szervezésre jellemzőek. Hozzátette, először elemeznek, majd elkezdenek tervezni. Kiderült, hogy az eddigi elemzések értelmében 29 000 orvos dolgozik a rendszerben, 3000 általános orvos, ugyanennyi szakorvosi képzésben részt vevő orvos és 13 500 szakorvos. A szakorvosok 35 százaléka 50 évesnél idősebb. Đerlek ezzel összefüggésben közölte, hogy a generációváltás az alapvető célok egyike.

Nyitókép: A Beta archív felvétele