2024. április 26., péntek

Gyorsabb külföldi katonai misszió

Új igazgató a Korrupciómegelőzési Ügynökség élén

Dejan Damjanović jogászt nevezte ki a köztársasági képviselőház tegnap a Korrupciómegelőzési Ügynökség élére. A közzétett életrajz szerint Damnjanović megalapítása óta dolgozik az ügynökségnél, 2012-től a Korrupciómegelőzési Ügynökség igazgatói hivatalának vezetője. A parlamenti képviselők elé három személy önéletrajza került, közülük Dragan Sikimić ügyvéd és Kosta Sandić, a politikatudományok doktora mellett a többség Damjanovićot tartotta legmegfelelőbbnek erre a tisztségre.

A parlament tegnap befejezte a pénteken megkezdett ülést, és a jelenlevők megszavazták mind a 26 napirendi pontot, így a szerb fegyveres erők több nemzet összetételéből álló, külföldi műveletekben való alkalmazására vonatkozó törvényt, amelynek az a lényege, hogy a külföldi missziók esetében rövidebb legyen az eljárás. Megszavazták a független szabályozó testületek munkájának 2021-re vonatkozó beszámolóját, valamint több nemzetközi pénzügyi megállapodást is, amely között szerepelt a Belgrád–Niš vasút felújítása és korszerűsítése is, ami a Belgrád–Budapest vasútvonal folytatását jelentené az ország déli területei felé.

Az ülésen a képviselők megvitatták a korrupció elleni küzdelemre vonatkozó 23. tárgyalási fejezet cselekvési tervének tevékenységéról szóló jelentést is. Megtárgyalták továbbá a közérdekű információk és a személyes adatok védelméért felelős biztos, az ombudsman, az esélyegyenlőségi biztos 2021. évi éves beszámolóját is. A képviselők elfogadták az Energiaügynökség, a Versenyvédelmi Bizottság, a Fiskális Tanács, a Közbeszerzési Eljárási Jogvédő Köztársasági Bizottság 2021 évre vonatkozó jelentését, valamint a Közbeszerzési Hivatal által benyújtott jelentést is.

A képviselők előtt volt és mérlegelték az Állami Számvevőszék, az Állami Támogatások Ellenőrző Bizottsága és az Értékpapír-bizottság 2021-re vonatkozó éves beszámolóját is.