2024. április 25., csütörtök

Népszerűsíteni a kulturális örökséget

Vajdaságnak van mire büszkének lennie

Újvidéken tegnap tanácskozást tartottak, amelyet a fenntartható kulturális turizmusnak szenteltek. A tanácskozást a Városok és Községek Állandó Konferenciája szervezte, a BeCulTOUR projektum keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával. Tavaly felhívást tettek közzé a fenntartható turizmus legjobb innovatív megoldásaira hat európai térségben, s ezek között a térségek között Vajdaság is szerepel. Szerbiából összesen 8-an jelentkeztek, a projektumban részt vevő országok közül a legtöbben. Az innovatív megoldás olyan termékeket és szolgáltatásokat jelent, amelyek hozzájárulnak a fenntartható kulturális turizmus fejlesztéséhez. A szervezők remélik, hogy a projektum sikeres lesz, jó példákat ad majd arra, hogyan fejleszthető a kulturális turizmus, valamint hogyan őrizhető meg a kulturális örökség a következő generációk számára.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, a projektum keretében Bács, Karlóca, Ürög és a Fruška gora kulturális turizmusának fejlesztésére helyezik a hangsúlyt.

– A tartományi titkárság fontosnak tartja a kulturális örökség megőrzését. Karlóca a Fruška gorával együtt Vajdaság szellemi központja is, hiszen a Fruška gorának kiválóak a lehetőségei, ezért a következő időszakban külön hangsúlyt fektetünk a vallási, a bor- és a vadászturizmusra is. Vajdaságnak van mire büszkének lennie. A gazdasági titkárságnak az a célja, hogy növekedjen a turisták száma. A helyi önkormányzatokkal együtt egy mobilalkalmazás létrehozásán is dolgozunk, amely a turisták számára lehetővé teszi a könnyebb tájékozódást – fogalmazott Ivanišević.

Kiemelte azt is, hogy az idén 180 millió dinárról 320 millióra növelték a támogatás összegét az idegenforgalomban dolgozók számára, és a jövőben is azon munkálkodnak, hogy fellendítsék a turizmust Vajdaságban.
A tanácskozáson elhangzott, hogy a projektum jelentős Vajdaság kulturális örökségének népszerűsítése szempontjából.
Danijela Vanušić kulturális és tájékoztatási segédminiszter elmondta, egy ország abban különbözik a többitől, hogy egyedi kulturális értékei vannak.

– Szerbia nagy hangsúlyt fektet a kulturális örökség megőrzésére, s ez mindannyiunk kötelessége. Olyan erőforrást jelent, amelyet mindenképpen fejleszteni és népszerűsíteni kell. A kultúra a fenntartható fejlődés mozgatórugója, az idegenforgalom pedig kiváló módja a kulturális örökség ösztönzésének – közölte Vanušić.

Nyitókép: A projektum keretében Bács, Karlóca, Ürög és a Fruška gora kulturális turizmusának fejlesztésére helyezik a hangsúlyt (Dávid Csilla felvétele)