2024. április 24., szerda

Betörés volt Szentkúton

Egy adománygyűjtő dobozt fosztottak ki a Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhelyen

Hétfőn este ismeretlen tettesek betörtek a szabadkai Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhely, vagy korábbi ismertebb nevén a sándori Szentkút területére és feltörték az ott található adománygyűjtő dobozt. A betörés részleteiről Željko Šipek, a Mária, az Egyház Anyja Római Katolikus Plébánia plébánosa, a kegyhely igazgatója és Illés Hajnalka, a Mária, az Egyház Anyja Római Katolikus Plébánia Pasztorális Tanácsának tagja számolt be lapunknak.
Željko Šipek kiemelte, hogy tudomása szerint ez az első betöréses eset a Palicsi-tó alsó nyúlványánál található zarándokhelyen.
– Olyan 18 óra 40 perc körül szólalt meg a kegyhelyen a riasztó, ugyanis a terület riasztóvédelemmel van ellátva. A kegyhely gondnoka mindjárt kiment a helyszínre, de addigra már az adománygyűjtő dobozát feltörték. Mi kihívtuk a rendőrséget, ők elvégezték a helyszínelést. Sajnos nem tudni ki állhat az eset mögött, de nem valószínű, hogy vallási vagy nemzeti gyűlöletről van szó, hanem minden bizonnyal arról, hogy egyszerűen valaki vagy valakik pénzt akartak szerezni. Sajnos a kegyhely nincs bekamerázva, csak az említett riasztóvédelemmel van ellátva. Az okozott kár egyébként körülbelül 50 ezer dinár. A feltört adománygyűjtő dobozt mi már eltávolítottuk. Természetesen a dobozt helyreállítjuk és visszatesszük. Szebb lesz mint új korában. Mást nem tudunk tenni, ugyanis a doboz nyílt területen van nem egy zárt helyiségben. Tudtommal ez az első betörés Szentkúton. Őszintén nem is gondoltunk ilyesmire, hogy ide is betörhetnek egyszer. Persze azért egy minimális védelemmel elláttuk a helyet, de most már tervbe vettük, hogy kamerákat is felszerelünk a kegyhely területén – számolt be az esetről a kegyhely igazgatója.

A Szűzanya képe előtt elhelyezett adománygyűjtő dobozt törték fel

A Szűzanya képe előtt elhelyezett adománygyűjtő dobozt törték fel


Illés Hajnalka elmondta, hogy a sándori híveket megdöbbentette a kegyhely feldúlása.
– Sajnos nincs sok reményünk, hogy az elkövető vagy elkövetők előkerülnek. Az adománydoboz arra szolgál, hogy amikor a hívek eljönnek a kegyhelyre imádkozni, akkor ide tegyék be adományaikat. Itt a Szűzanya képe előtt elhelyezett adománydobozról van szó. Nagyon szomorúak vagyunk a betörés miatt, hogy egy ilyen kegyhelyre is betörhetnek. Az eset azért is különösen sajnálatos, mert nem sokkal hamvazószerda, a nagyböjt kezdete előtt történt mindez. Emellett éppen hétvégén gyűjtöttük az adományokat a törökországi és szíriai földrengés károsultjainak. Nagy összeg gyűlt össze, ugyanis a mi plébániánk különösen jószívű hívő közösséggel rendelkezik. Éppen ezért is vagyunk nagyon szomorúak az eset miatt – nyilatkozta a pasztorális tanács tagja.
Sajnos az elmúlt hónapokban Szabadkán és környékén nem ez az első eset, amikor szakrális objektumba törnek be. Az elmúlt év karácsonyán a királyhalmi Jézus Szentséges Szíve templomba és a a szomszédos Ludas Szent Katalin templomába. A királyhalmi templomban feltörték a templom falában található adománygyűjtő kazettákat és az azokban található pénzt elvitték. A ludasi templomot is feltörték, de a betörők ott pénzt nem találtak, ugyanis a helyi plébános azt magával vitte. A betörők mást nem tulajdonítottak el a parókiáról, viszont tetemes anyagi kárt okoztak, ami nagyjából százezer dinárra becsülhető. Újévkor pedig a Harcosok sorakozója lakótelepen épülőfélben lévő bejnai Szent Nektáriosz pravoszláv templomba törtek be, ahol megrongálták a templombelsőben elhelyezett ikont. A templombetöréses esetek tettesei azóta sem kerültek elő.

A kegyhelyen van riasztóberendezés és hamarosan kamerákat is felszerelnek

A kegyhelyen van riasztóberendezés és hamarosan kamerákat is felszerelnek

Nyitókép: A kegyhelyen van riasztóberendezés és hamarosan kamerákat is felszerelnek