2024. április 27., szombat
Krétapor

Kémiás érdekességek

Sorozatunk eddig megjelent összeállításaiban igyekeztünk olyan vegyületekre, vegyületcsoportokra, jelenségekre ráirányítani a figyelmet, amelyek gyakran előfordulnak, és fontos szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Több esetben olyan anyagokra esett a választásunk, amelyek, bármerre is nézünk, bármit is teszünk, szinte mindenütt ott vannak, körbevesznek bennünket, napi tevékenységeink során találkozunk velük, élvezzük fogyasztásukat, hatásukat. Ezúttal           sincs ez másképp: olyan információkat válogattunk, amelyek akár meglepőnek is tűnhetnek, ám mindenképpen a tudásunk, ismereteink bővítésére szolgálhatnak.

A vaj és a margarin

A vaj és a margarin íze és kinézete mindenki számára ismert, elkészítésük módja azonban talán kevésbé. A vaj tejszínből készül, és valójában a tejzsír képezi, míg a margarin növényi olajból készül, amit hidrogén hozzáadásával alakítanak át szilárd anyaggá.

A margarin színét szintén karotinok hozzáadásával változtatják, a sötétebb sárga szín elérése miatt adják hozzá

A margarin színét szintén karotinok hozzáadásával változtatják, a sötétebb sárga szín elérése miatt adják hozzá

Aki friss házi tejet használ, találkozott már azzal a jelenséggel, hogy amikor ezt a tejet állni hagyják, akkor a tetejére kerül a zsírtartalom egy része. Ez a tejszín, ami könnyen leszedhető a tejről, utána pedig akár vajkészítésre is felhasználható. A köpülés során szétválik a tejzsír és a víz. A házi vaj készítését leíró receptek szerint a folyamat elektromos habverő segítségével végezhető, mivel mechanikai hatás szükséges hozzá. Miután leöntik a vizet, megmarad a vaj, amelynek a zsírtartalma ekkor már nyolcvan százalék körüli. A vaj színe a fehértől a sárgáig változik, amit befolyásol a tehenek által elfogyasztott takarmány összetétele, mivel például a pillangós növényeknek magasabb a béta-karotin-tartalmuk, így a vaj színe is sötétebb, vagyis sárgább lesz tőlük. Amennyiben az előállítás során adnak hozzá színezékként karotinokat (E160a), azt fel kell tüntetni a csomagoláson. A hozzáadott karotinok más célra is szolgálnak az iparban antioxidáns hatásuk miatt, e hatásnak köszönhetően védik a terméket az avasodástól.

A vaj színe a fehértől a sárgáig változik, amit befolyásol a tehenek által elfogyasztott takarmány összetétele

A vaj színe a fehértől a sárgáig változik, amit befolyásol a tehenek által elfogyasztott takarmány összetétele

A folyékony növényi olajokból akkor lesz szilárd anyag, vagyis zsír, ha kémiai reakciókkal átalakítjuk őket, ezáltal megkeményednek. Ez hidrogén hozzáadásával (katalitikus hidrogénezéssel) érhető el. A hidrogénezési reakciókhoz katalizátor is szükséges, a margarin előállításánál nikkelt használnak erre a célra. A hidrogén úgy tud kapcsolódni a növényi olajokban lévő telítetlen zsírsavakhoz, hogy a bennük lévő kétszeres kovalens kötést kialakító szénatomok kötik meg. Ezzel az ilyen szerkezetű zsírsavak telítődnek, az olaj pedig megszilárdul. A margarin színét szintén karotinok hozzáadásával változtatják, a sötétebb sárga szín elérése miatt adják hozzá. Emellett a margarinok emulgeálószert is tartalmaznak, ezt a szerepet leggyakrabban a lecitin tölti be. Az említett telítetlen zsírsavak jelenléte teszi lehetővé az oxidációs folyamatok lejátszódását is, ami a számunkra oly kellemetlen avasodáshoz vezet. Az avasodás során kis molekulájú aldehidek és kis molekulájú ketonok keletkeznek, tőlük származik a kellemetlen íz és szag, amit nemcsak a vajnál, a margarinnál vagy a szalonnánál figyelhetünk meg, hanem az olajos magvaknál is.

A tejsav

A tejsav (2-hidroxipropánsav) egy szerves sav, színtelen folyadék, amely sok élelmiszerben előfordul. A tejtermékeken kívül a savanyú káposzta és a kovászos uborka is tartalmazza, sőt az izmokban is keletkezik, különösen a nagymértékű fizikai megerőltetés esetén. Az izmokban felhalmozódó tejsavfelesleg okozza az izomlázat. Egy fontos származéka a politejsav (PLA), ami polimer, vagyis kisebb molekulákból létrejövő nagy molekula. Erre a polimerre a környezetvédelemre való törekvés irányította rá a figyelmet, és tette népszerűvé. Előnye, hogy a bomlástermékei nem mérgezőek, és a biológiailag lebomló anyagok közé tartozik. A tejsavval ellentétben, ami nedvszívó tulajdonságú, kevésbé köti meg a nedvességet, kicsi a gyúlékonysága, emellett pedig jól színezhető. Éppen az említett tulajdonságok miatt számos különböző termék készül belőle, felhasználható az eldobható poharak, tányérok, evőeszközök, sőt csomagolóanyagok gyártására is, valamint kapszulák is készülhetnek belőle.

A hús pácolása

A hús pácolása a téli időszakban a disznóvágások során fontos téma és folyamat, ám nem kizárólag ekkor végezzük a hús pácolását, hanem a konyhában, a főzés során is. A hús pácolásában nagyon fontos szerepe van a sónak, ugyanakkor más anyagokat is használnak a folyamat során. Mivel a húsban fehérjék találhatóak, azok szerkezetének a megváltoztatására kerül sor a pácolás folyamán, vagyis denaturáljuk a fehérjéket, és ennek következményeként a hús megpuhul. A denaturálás végezhető savakkal, sókkal, alkohollal, sőt akár mechanikai hatással is. A fehérjéket alkotó aminosavak peptidkötéssel kapcsolódnak egymáshoz, és ha citromsavval, ecetsavval vagy tejsavval kezeljük a húst, akkor ezekre a kötésekre hatunk. Az alkohol szintén képes denaturálni a fehérjéket, és a hatásának az erőssége az alkohol töménységétől függ.

A hús pácolásában nagyon fontos szerepe van a sónak

A hús pácolásában nagyon fontos szerepe van a sónak

A sütőpor és a szódabikarbóna

A sütőpor és a szódabikarbóna azonos hatással bír, sőt a sütőpor fő alkotóanyaga is a szódabikarbóna. Savas közeg (citrom, ecet, író) vagy hő hatására lebomlik a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát, nátrium-bikarbonát, NaHCO3), szén-dioxid szabadul fel a vegyületből, és a keletkező gáz, miközben távozik, megemeli a tésztát. Ha viszont rövid idő alatt túl sok szén-dioxid szabadul fel, akkor túl nagy lyukak keletkezhetnek, ebben az esetben pedig nem érjük el a várt eredményt, mert a tészta összeesik. A folyamat nagyjából 70 Celsius-fokon indul el, ám 200–250 Celsius-fok közötti hőmérséklet a legmegfelelőbb számára. A sütőpor annyiban tér el a szódabikarbónától, hogy azonkívül olyan segédanyagokat is tartalmaz, amelyek szabályozzák a szódabikarbóna működését. A sütőpor és a szódabikarbóna mellett szalalkálit (ammónium-bikarbonát, NH4CO3) is szoktak használni, ami szintén szén-dioxidot termel a bomlása során, ám használatakor ügyelni kell arra, hogy belőle sütés közben ammónia is felszabadul, ez a kellemetlen szag pedig a süteményekben is megmaradhat, ezért leginkább vékony süteményekhez, tésztalapokhoz ajánlatos a használata.

A szalalkálit leginkább vékony süteményekhez, tésztalapokhoz ajánlatos használni

A szalalkálit leginkább vékony süteményekhez, tésztalapokhoz ajánlatos használni

Az aszpirin

Az aszpirin szintén olyan anyag, amelynek létezéséről mindenki hallott, sokan használják is, leggyakrabban fájdalomcsillapításra, valamint más jellegű betegségnél is. Arról már viszonylag keveset tudunk, hogy 1899-ben jegyezték be a szabadalmat, ami Felix Hoffman nevéhez fűződik. Az aszpirin hatóanyaga az acetilszalicilsav, amely a fűzfában található meg. A leírások szerint az emberek már régóta tudták, hogy a szalicilátokat tartalmazó növények segítenek a fájdalmak enyhítésében, sőt a tudósok szerint Hippokratész fűzfalevelet javasolt a szülési fájdalmakra. Felix Hoffman 1897-ben állította elő az acetilszalicilsavat, amelynek a szalicilsavhoz viszonyítva nem voltak kellemetlen mellékhatásai, így sokkal piacképesebb terméknek bizonyult nála, így kerülhetett már két évvel később forgalomba egy acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszer.

Nyitókép: A hús pácolásában nagyon fontos szerepe van a sónak