2024. március 29., péntek

Farsangi forgatag Péterváradon

Tíznapos karneváli programsorozat zajlik Újvidéken, amely február 11-én kezdődött és holnap fejeződik be. Központi eseménye, fő látványossága a szombaton megtartott, nagyszabású péterváradi farsangi felvonulás volt. Rendhagyónak mondható, hiszen 83 éve nem szervezték meg. Annak idején hagyományosnak számított, de 1940-ben megszakadt a második világháború miatt.

A péterváradi Jelačić Horvát Művelődési és Oktatási Egyesület és a Péterváradi Média Polgári Egyesület úgy döntött, hogy felújítja a hagyományt. Több hónapos előkészítés után, Újvidék város és a tartományi művelődési titkárság támogatásával megszervezte a rendezvényt, amelyre gazdag zenei és szórakoztató programmal várták a vendégeket.

Szombaton kora délután a farsangi menet a Strossmayer utcában lévő Szent György-templomtól indult. Összesen 15 vajdasági és más szerbiai, valamint térségbeli karneváli társulat vonult fel, mazsorettek mutatkoztak be, és fúvószenekarok tették hangulatosabbá az ünnepséget. A fesztiválozók megálltak Jelačić bán emlékháza előtt, amelynek erkélyén minden farsangi csoport bemutatkozott, majd a menet a Prote Mihaldžić utcában felállított színpadig haladt. Itt zenekarok és énekesek tartottak koncertet.

Aleksandar Petrović, Újvidék polgármester-helyettese kiemelte, hogy a megújult rendezvény Pétervárad régi szellemiségét hozza vissza. Goran Kaurić tartományi művelődési titkárhelyettes azt hangsúlyozta, hogy ez a karnevál új és látványos eseménnyel gazdagítja Újvidék idegenforgalmi kínálatát. Pétervárad már önmagában is jelentős turisztikai adottságokkal büszkélkedő műemlék. Meggyőződésem, hogy a következő években ez a karnevál ismét hagyományossá válik, és egyre több vendég érkezik Újvidékre, és látogat el erre az ünnepségre – mutatott rá Kaurić.

A programsorozat keretében több helyszínen számos kiállítást és műhelymunkát rendeznek, a fesztivállal pedig pályázni fognak a Fesztiválvárosok Uniójába való felvételre.

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt tekinthető meg

Nyitókép: Ótos András felvétele