2024. április 25., csütörtök

Továbbra is a termelők segítése a cél

Mezőgazdasági lakossági fórumot szerveztek Törökbecsén

Az aktuális mezőgazdasági pályázatokról, támogatásokról, az új vetőmagokról és az e-Agrar rendszerről volt szó azon a mezőgazdasági lakossági fórumon, amelyet kedden este tartottak meg a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által megszervezett rendezvényen Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár elmondta, hogy az elmúlt időszakban mintegy 70 ezer bejegyzett mezőgazdasági termelő regisztrált az e-Agrar új információs rendszerbe. Hozzátette, hogy a köztársasági mezőgazdasági pályázatok kiírása áprilisra várható. A mezőgazdasági államtitkár arra kérte a termelőket, hogy jelentkezzenek az új platformra, amely többek között jelentősen felgyorsítja majd a szubvenciók kifizetését is.

Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója kiemelte, hogy az Alap az idén is arra törekszik, hogy a szinte hozzáférhetetlen banki kölcsönökkel szemben megtartsa a rendkívül kedvezményes hitelvonalait, és továbbra is egy százalékos kamatlábbal írja ki a pályázatait a termelők számára. Hozzátette, hogy a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap 2023. évi költségvetése több mint 700 millió dinárt tesz ki, az erről szóló határozat hamarosan a tartományi kormány elé kerül megvitatásra.

– Évekkel ezelőtt csak 4-5 kölcsönvonala volt az Alapnak, tavaly azonban már 13 hitellehetőségre írtunk ki pályázatot. A múlt évben két új kölcsönvonalat is meghirdetett a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap: először írtak ki hitelvonalat műtrágya, vetőmag és növényvédő szerek vásárlására, de újdonságként szerepelt a hitelvonalak között a termőföld vásárlására vonatkozó kiírás is. Mondhatni, hogy tavaly ez a két új pályázat élvezte a prioritást. Ezek lezárultak az ősz folyamán, és várhatóan március elején jelennek meg az új pályázatok. Folyamatban van a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap éves munkatervének és költségvetésének az elfogadása. Bízom benne, hogy sok családi mezőgazdasági termelő, akinek van igénye és lehetősége arra, hogy új beruházásba kezdjen, az használni fogja az Alap kölcsöneit, különösen annak tükrében, hogy a legtöbb pályázati vonalon vásárlandó eszközök, illetve lehetőségek megegyeznek a tartományi mezőgazdasági titkárságon kiírt pályázatokkal. Az említett titkárságon viszont költség-visszatérítést lehet igényelni, és nagyobb összegek esetében előszámlákkal lehet pályázni – fogalmazott dr. Molnár Viktor.

A törökbecsei mezőgazdasági lakossági fórum vendégei (Fotó: Kancsár Izabella)

A törökbecsei mezőgazdasági lakossági fórum vendégei (Fotó: Kancsár Izabella)

A rendezvényen Nemes Róbert, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet szakmunkatársa, területi képviselője az új hibrid vetőmagokról tartott előadást.

– Ki kell tapasztalnunk, hogy hogyan is viszonyuljunk a mostani éghajlati és termelési viszonyokhoz, rá kell jönnünk, hogy éppen a vetőmag az, ami ezt megoldja, vagy volna még valami más tényező is. A termelők továbbra is a megszokott magok után érdeklődnek, ez pedig a kukorica, a búza és a naprafogró. Ez évről évre bővül vagy szűkül, beleszámíthat még az árpa, az olajrepce és a szója is területtől függően. Tapasztalataim szerint az ilyen jellegű lakossági fórumokon kialakul a megfelelő párbeszéd a gazdákkal – mondta Nemes Róbert.

Elkezdődött a mezőgazdasági termelők elektronikus nyilvántartásba vétele Szerbiában. Kiss Kornélia, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének törökbecsei falugazdásza az e-Agrar rendszert ismertette a jelenlévőkkel. A falugazdász elmondta, hogy Törökbecse község területén jelenleg mintegy kétezer bejegyzett mezőgazdasági gazdaság van.

– A legtöbb termelő most az új platform miatt fordul hozzám. Segítek letölteni a mobilapplikációt, majd azt összekötni az e-Uprava oldallal. A fiatalabb termelők inkább a mobiltelefonos alkalmazást választják, az idősebbek viszont inkább számítógépükön keresztül intéznék a gazdaságuk ügyeit. Ezeknek a mezőgazdászoknak a rendőrségen elektronikus aláírást kell kérniük. Az idősebb termelők a jövőben is bátran fordulhatnak majd hozzám, hiszen így számítógépen keresztül a segítségemmel néhány perc alatt igényelhetik a különféle támogatást – közölte a falugazdász.

Nyitókép: A törökbecsei mezőgazdasági lakossági fórum vendégei (Fotó: Kancsár Izabella)