2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Kokit ad

Van a felnőtteknek egy rossz szokásuk, nevezetesen az, hogy ujjukkal rákoppintanak egyik-másik gyereknek a fejére vagy az orrára, ezzel is érzékeltetve testi és szellemi fölényüket. Ez különösen akkor bántó, ha viselkedésével a gyerek nem is szolgált rá az efféle bánásmódra. Gyerekkoromban erre azt mondtuk, hogy barackot nyom a fejére vagy barackot ad neki. A fricskát ad szószerkezet is ehhez hasonló értelemben használatos. A fricska tréfából, bosszantásként az egymáshoz szorított mutató- és hüvelykujj szétpattintásával valakinek az orrára, fülére, arcára adott kis ütés, pöccintés. Átvitt értelemben is szerepelhet a fricska, ilyenkor olyan bosszantó szóra vagy tettre vonatkozik, amellyel tudtára adjuk valakinek, hogy nem vesszük komolyan; tréfás bosszantást fejez ki. Ige is jött létre belőle, a megfricskáz. Egyrészt azt jelenti, hogy ’rendszerint tréfából, kötődésből egy alkalommal fricskával megpöccenti valakinek az állát, fülét, orrát vagy valamit (például gombot) elpöccint’. Átvitt értelemben is előfordul, jelentése ’személynek, vagy csoportnak egy alkalommal bosszúságot, kisebb kellemetlenséget okoz (bírálatával, rosszallásával)’.

Meglepődtem, amikor egy leírásban arról olvastam a minap, hogy a nevelő többször is kokit adott a rábízott fiúnak. Kiderült, hogy az utóbbi évtizedekben a barack rovására terjedőben van a szleng koki (’összeszorított ököllel a fejre adott kemény ütés’), egyesek inkább ezt a szót használják: Belerázódtak abba a rendbe, amelyik megsimogatja a fejünket, ha jók vagyunk, s csak kicsi kokit ad, ha rosszak. – Kokit adott diákjainak a nyíregyházi tanár, bíróság elé kerül. – A bántalmazásokról videó is készült, az egyik másfél perces felvétel alatt 20-szor üti meg a diákot, nyaklevest és kokit ad neki. – Nagy kokit ad a fejemre a vonalzóval. – Kaptam tőle egy kokit, és meghúzta a halántékomat borító hajat. – A mesemondó, ha kokit ad 10 asztallal odább valakinek, nem ő adja, hanem a közösség. – Az orosztanár, mikor valaki megszólal, kokit ad jó nagyot. – A nővér kokit ad a fiúnak. – Kukorelly válaszként kokit ad Gyula és André buksijára. – A szomszéd asztalnál a frissen érkezett idegen jókora kokit ad a legalább ötvenéves darusnak. – Lewandowski kapott egy kokit, abszolút véletlenül.

Néha átvitt értelemben jelenik meg a kokit ad fordulat: Kokit ad a magyar kormány Norvégiának. – Milliárdos kokit adhat az EU a feljelentett gigatender miatt. – Hullottak is a több százezres sallerek és kokik a gyanútlan polgárokra.