2024. április 24., szerda
HORGOS

Az érzések kifejezése műalkotásokban

Bálint Eszter képkiállítása Horgoson

Pénteken délután nyitották meg a fiatal horgosi lány képkiállítását, mely a lélek bugyraiba enged betekintést. A tanuló első kiállításán a legtöbb kép olajra és vászonra készült, és mint elmondta, a művészet szeretete mindig is végigkísérte. Jelenleg képi ábrázolást tanul Szegeden, de a szülőfalujában a legszebb, ha megmutatkozik az ember.

A megnyitón Sós Nóra, a horgosi művelődési ház koordinátora mutatta be Esztert és eddigi munkásságát.

– Eszter különleges érzésvilágot, problémát, konfliktust tár a nyilvánosság elé. Alkotói tevékenysége a kommunikáció is egyben, mely segítséget nyújt az önkifejezésre. Így megállapíthatjuk, hogy a művészet többféle módon befolyásolja a közösséget, de alkotóját is, aki elfojtott érzéseit hozza felszínre. Eszter alkotásai meghökkentőek, belsőségesek, egy-egy problémát járnak körbe: bátran játszik a színekkel, formákkal. Alkotásainak nagy része olajvászonra készültek. Munkáit megnevezi, mint Lebegés, Zuhanás, Tanácstalan, Rabul ejtve, Katyvasz... – mondta a megnyitón Sós Nóra.

Bálint Eszter képeivel a depresszió témakörét járja be, és mint mondta, a folyamatokat, pillanatokat szerette volna ábrázolni, például a szorongás folyamatát.

– A saját érzéseimet szeretném kifejezni a műalkotásaimban és mindenféle technikát kipróbálni, amit csak tudok. A mostani kiállítás egy nehezebb korszakom képei, abból táplálkoztam érzelmileg. Már túl vagyok ezen a korszakon, és az iskolában tanultakat kamatoztatom, de nagyon érdekel a divat, és a látványtervezés felé is próbálok mozdulni. Alakrajzokat készítek, és divatterveket is, ezenfelül díszletterveket is, próbálom a színházat és a művészetet ötvözni, ezért úgy tűnik, a látványtervezésben fogom megtalálni az utamat – mondta Bálint Eszter, aki magányos alkotónak tekinti magát.

Bálint Eszter képeivel, a mostani kiállítás anyagával sorstársaihoz szól, akik nehéz időszakon mennek keresztül.

– Remélem, mindenkihez nem szólnak, hiszen a szorongásról, depresszív állapot van hangsúlyban, ugyanakkor azt is remélem, hogy reprezentálni tudom ezeket az érzéseket, félelmeket, sőt remélem, egy kis empátiát is elő tudok idézni – mondta a horgosi kiállító.

A művelődési házban bárki megtekintheti az alkotásokat, a kiállítás az érdeklődők előtt nyitva áll.

Nyitókép: Bálint Eszter és Sós Nóra a kiállításmegnyitón (Fotó: NE)