2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Játékszerek, Neeva, Skyshowtime és Bowie öltözője

Játszani nemcsak gyerekként jó. Sajnos manapság egyre kevesebb idő marad játszásra. Pedig bizonyított tény, hogy amikor az ember játszik – kicsiként vagy akár felnőttként a gyerekével –, egy dopamin nevű anyag szabadul fel az agyában, melynek hatására felszabadultság és boldogság érzése keríti hatalmába. Egy tanulmány szerint az Egyesült Államokban a felnőttek 58%-a saját maguk számára is vásárol játékot. És akár játékkonzolon küzdenek meg egymással a felnőttek, akár Lego kockákból építenek valamit, egy biztos: a játszani nemcsak gyerekként jó. Persze véletlenül sem mindegy, hogy milyen játékszerrel lepjük meg gyermekünket vagy saját magunkat. Csak az interneten kismillió webáruház kínál különböző játékszereket. A legkisebbek, illetve a felnőttek számára e játékszerek között segít eligazodni a Toy Zone (https://thetoyzone.com). Az oldalon recenziókat olvashatunk a legújabb és legmenőbb játékszerekről, illetve számos érdekességeket is közölnek velünk a játékokkal kapcsolatban. És több opció alapján is keresgélhetünk ezek között.

***

Az elmúlt év második felében Európa területén is elérhetővé vált a Google egyik volt alelnöke, a hirdetésekért felelő Sridhar Ramaswamy által összeállított új keresőmotor, a Neeva (https://neeva.com), amely a világszerte elterjedt Google-val szemben nem bombázza reklámokkal a felhasználót, és nem is kéri el a webes keresés során általában begyűjtött adatokat. Az ötletgazda szerint a Neeván való keresés ingyenes marad, de bizonyos kényelmi szolgáltatások (jelszókezelő, VPN, azaz virtuális magánhálózat) pénzbe kerülnek majd. Ennek díja a briteknél havi 5 font körül várható. Az előfizetés aktiválása egyelőre azonban még várat magára. Az újdonsághoz egy Chrome-bővítmény is tartozik, ami megmutatja, hogy az adott oldalon hány olyan kód található, amit a felhasználó webes tevékenységének lekövetése miatt helyeztek el.

***

A múlt év novemberétől Szerbiában is elérhető a vadiúj internetes tartalomsugárzó, a Skyshowtime (https://www.skyshowtime.com), amely olyan stúdiók, csatornák és streaming szolgáltatások filmjeit és sorozatait kínálja a felhasználóknak, mint a Universal, a Paramount, a Nickelodeon, a DreamWorks Animation, a Paramount+, a Showtime, a Sky Studios és a Peacock.  A szolgáltatás helyi gyártású műsorokat, dokumentumfilmeket és különlegességeket is kínál majd az előfizetőinek. A szolgáltatásnak hála többek között olyan alkotások váltak elérhetővé a hazai nézők számára (is), mint a Star Trek: Strange New Worlds, a Tulsa King, a The Rising, a Halo-videojátékok alapján készült élőszereplős sorozat stb.

***

A rockzene az elmúlt évben ünnepelte David Bowie, legendás brit énekes születésének a 75. évfordulóját. Ebből az alkalomból a grafikai szoftverekre szakosodott Adobe számos, az énekes harsány öltözködési és sminkelési stílusára hasonlító eszköztárat tett ingyenesen elérhetővé az Adobe Photoshop fotószerkesztő program felhasználói számára, emellett pedig elindította a Bowie öltözője (https://adobexbowie75.com) interaktív honlapot, amelyen körbenézhetünk a legendás énekes 1970-es években használt öltözőjében, hogy egy „point and click" játékot játszva meghatározott számú, az énekesnek a fellépéseihez használt eszköz után kutassunk.