2024. április 25., csütörtök

Nappali melegedő Bácskossuthfalván

Teával, zsíros kenyérrel várják az idős, magányos polgárokat

Bácskossuthfalva helyi közössége és a falubeli nyugdíjas-egyesület több helyi vállalkozás és önkéntesek támogatásával az idei év telének leghidegebb napjaiban is megszervezi a nappali melegedőt. A polgárokat délelőtt 9 órától 14 óráig várják meleg teával, némi harapnivalóval a Bácskossuthfalvi Nyugdíjas-egyesület székházában egy, a célra kialakított nemdohányzó helyiségben.

Tímár Gabriellától megtudtuk, hogy a melegedőt azért kezdeményezte a helyi közösség, mert a faluvezetőséget többen is felkeresték, hogy a rendkívül alacsony bevételeik miatt csupán nagyon minimális mértékben vagy egyáltalán nem tudják biztosítani még a leghidegebb napokra sem a téli tűzrevalót.

– Sajnos a helyi közösségnek korlátozottak a lehetőségei, és nem áll módjában a falubeli rászorulókat tűzrevaló-adománnyal támogatni. A fűtés szempontjából eddig szerencséje volt igazából mindannyiunknak, hogy nem volt igazi telünk. És mivel a meteorológusok februárra már igazi téli hőmérsékleteket jeleznek, ezért a nappali melegedő ismételt beindítását láttuk megoldásnak. Ez igazából azoknak a polgártársainknak jelenthet megoldást, akik mobilisak, le tudnak kerékpárral jönni vagy sétálni a nyugdíjasotthonba, tehát nincsenek ágyhoz kötve – tudtuk meg Tímár Gabriellától, mint ahogy azt is, hogy a helyi közösség biztosítja a helyiség fűtését, vagyis megvásárolta a szükséges tűzrevalót. A begyújtást és a tüzelést a Standard Közvállalat munkatársai közreműködésével szervezték meg.

– Igyekeztünk megszervezni azt is, hogy némi ételt, meleg teát tudjanak az oda betérők elfogyasztani. Ezúttal is köszönettel adózunk azoknak a magánvállalkozóknak és szervezeteknek, akik és amelyek igyekeztek valamilyen módon hozzájárulni a melegedő fenntartásához. Így a falunk Bakos pékségének és az egykori Aranyhordó helyiségében működő Moravica Plus pékségnek, akik kenyéradományaikkal önzetlenül hozzájárulnak a melegedő uzsonnájának elkészítéséhez. A zsíros kenyérhez szükséges másik alapanyagot köszönjük a Mohácsi vágóhídnak, hálásak vagyunk a Márta bolt felajánlásának is, illetve segítési szándékkal felkeresett bennünket a Baptista Missziós Központ is. A továbbiakban is minden felajánlásért, segítő szándékért hálásak vagyunk. Ugyanakkor felhalmozni nem szeretnénk semmit sem, csupán az igényekkel összhangban szeretnénk biztosítani a feltételeket és az alapanyagokat – hallhattuk, majd Tímár Gabriella hozzátette, egyelőre bizonytalan, hogy meddig tartják fenn a melegedőt, de az elképzelések szerint legalább e hónap végéig igény lesz rá. Viszont az utóbbi években a március is igen zordnak bizonyult, ezért igazából az időjárási körülmények mutatják meg, hogy meddig üzemeltetik. A nappali melegedő felügyeletét a nyugdíjas-egyesület, a Vöröskereszt helyi szervezetének tagjai és más szervezetek ajánlották fel, de azért számítanak a településen működő civil szervezetek azon tagságának a közreműködésére is, akiknek nincsenek a napközi idején munkahelyi kötelezettségeik.

Zsíros kenyérrel és meleg teával várják a polgárokat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Zsíros kenyérrel és meleg teával várják a polgárokat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nagy Juhász Klára, a Bácskossuthfalvi Nyugdíjas-egyesület elnök asszonya elárulta, hogy ugyanazt a helyiséget bocsátották a nappali melegedő rendelkezésére, ahol a 2017-es hidegebb tél alakalmával is már működött.

– Ami nagyon fontos, hogy a klubhelyiségünkkel ellentétben ezen a helyszínen nem lehet dohányozni. A melegedőben piros paprikás zsíros kenyérrel és finom meleg teával várjuk a polgárokat, kellemes társasággal. Faluszerte plakátokkal és a Facebookon hirdettük meg a melegedő beindítását, de köztudottan az idősek nem nagyon hagyják el ilyenkor a házukat, és az internet világa is távol áll tőlük. Eddig néhány egyén tért be hozzánk a melegedőbe, és a szerdai piac után számítunk majd nagyobb publicitásra – kezdte a beszélgetést Nagy Juhász Klára, aki kitért arra is, hogy hamarosan televíziózási lehetőség is nyílik, illetve egy névtelenségét kérő magánszemély jelentős mennyiségű teát ajánlott fel.

– A melegedőbe nem feltétlenül a rászorulókat várjuk, hanem azokat is, akik magányosak otthon, és családi támasz nélkül töltik az idejüket. Hat évvel ezelőtt a melegedőben nap mint nap csaknem 10-en tartózkodtak, voltak, akik csak néhány percre tértek be, volt, aki többször is visszajött egy nap, miközben intézte az ügyes-bajos dolgait a faluban – mondta Nagy Juhász Klára. A helyi közösség és a nyugdíjas-egyesület felhívja a bácskossuthfalviak figyelmét, hogy amennyiben tudomásuk van a lakóhelyükhöz közel élő magányos, szép korú egyénről, akkor hívják fel az illető figyelmét a melegedőre, ahol némi harapnivalóval, teával is fel lehet töltődni.

Nyitókép: A melegedő helyszíne a Bácskossuthfalvi Nyugdíjas-egyesület székháza (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)